25 идеи за разходка около Банско и Разлог | the Balkan Jewel

25 идеи за разходка около Банско и Разлог

Снимка на крака в планината

Ако планирате скоро почивка, вероятно точно поради тази причина сте попаднали тук. Едни от най-красивите кътчета, пръснати из България, се намират в планините. А сгушените в тях градчета и селца са изключително китни. Две такива са Банско и Разлог. Ако сте избрали този район, за да прекарате свободното си време в отдих, то със сигурност се чудите къде да се разходите наоколо и как да организирате пълноценно дните си.

В тази статия ще ви помогнем именно с това. Ще ви насочим как да планирате правилно местата за посещение, но най-вече ще ви запознаем с 25-те места в региона на Банско и Разлог, които можете да посетите.

Как да направите почивката си пълноценна с разходки в планината


България е изключително богата на спиращи дъха гледки в планината, до които може да стигнете по различни начини. Ако сте фенове на по-продължителните и сериозни планински преходи, то в района на Банско и Разлог имате възможност да се разходите по разнообразните екопътеки. Ако обаче предпочитате да посетите повече места, може да се възползвате и от това, че до голяма част от тях може да се стига и по асфалтов път.

view hiker walks mountains - Balkan Jewel Resort & Chalets

Освен невероятните панорамни изгледи, може да се насладите и на различни архитектурно-исторически и други културни забележителности. Тъй като двете населени места, Банско и Разлог, се намират между три от планините ни – Рила, Пирин и Западни Родопи, имате огромно разнообразие, от което може да избирате.

Планиране на времето за разходка около Банско и Разлог


Преди да се впуснем в нашия подбор на 25 идеи за разходки около Банско и Разлог, ще ви дадем няколко съвета как правилно да организирате “отпускарския” си график. С правилно планиране на посещенията ще ви се удаде възможност да стигнете до повече места без да сте в трескаво бързане дали ще ви стигне времето за всичко, което имате желание да разгледате. Ето и нашите насоки:

  • Планирайте от предната вечер или сутринта, непосредствено преди да тръгнете да пътешествате, в каква посока ще се движите – това спестява много време и енергия впоследствие;
alarm clock on green grass1 - Balkan Jewel Resort & Chalets
  • Преценете какво време искате да отделите за разглеждане на забележителности, както и не забравяйте пътя на отиване и връщане от и обратно до мястото, където сте отседнали. Това е необходима отправна точка, за да знаете колко далеч може да стигнете за конкретния ден;
  • След като сте избрали посоката и сте задали времевата рамка, следва да видите какви забележителности има по този път и кои от тях държите да посетите. Ако предвиждате около 4 часа, в които да обикаляте, няма как да разгледате 10 места например, между които има значително разстояние и време в път. Изберете последното място на посещение, което ще ви е ориентир докъде да стигнете;
  • Изберете си стратегия за посещение – или първо стигнете до последната точка от дневното ви пътешествие и по обратен ред посетете всички останали набелязани места, или посещавайте една по една избраните забележителности, докато стигнете до последната планирана;
lake mountain - Balkan Jewel Resort & Chalets
  • Винаги предвиждайте в аванс времето, което искате да отделите за разглеждане. Това е нужно, тъй като ако искате да стигнете до страхотна панорамна гледка, едва ли ще прекарате твърде много време там, след като направите снимки. За сметка на това, някой архитектурно-исторически обект може да ви отнеме дори час за разглеждане, ако има и туристически гид, който да ви разказва за мястото;
  • Никога не забравяйте да включвате в сметките си времето, прекарано в път, тъй като то е също от значение.

25 места за разходка в околността


Както ви обещахме, подготвили сме ви 25 от най-интересните места в околността, които може да разгледате. Ще се насладите на истински приключения и със сигурност няма да ви е скучно. Районът е богат на разнообразни туристически обекти и вероятно, ако планирате по-кратка екскурзия, няма да успеете да разгледате всичко. Все пак това е повод да планирате още отсега бъдещата си почивка наоколо.

couple hikers walking in mountains1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Банско и Разлог са разположени в непосредствена близост населени места – минава се през единия град, за да се стигне до другия, ако пътувате по пътя, идващ от София. Въпреки това има немалко възможности и около едното, и около другото място за разходка. Има по-отдалечени и по-близки дестинации и в зависимост от това как сте планирали деня си, може да разгледате няколко в един ден. Нека ви запознаем и с нашите предложения.

Места за разходка около Банско и Разлог

Безименният град

Безименният град е открит съвсем случайно по време на изграждането на близко разположения храм “Св. Никола”. Разкопките започват под ръководството на Владимир Баряков, който е местен археолог и уредник на музейния комплекс в Банско. Тази древна крепост е разположена на 25 дка площ и има обособени основите на различни сгради.

Безименният град се намира между Банско и Добринище, което го прави изключително близо разположен до зимната столица на Балканите – само на 6,5 км. Може да стигнете с кола за 18 мин. Ако потегляте от Банско, трябва да се движите в посока Добринище и около средата на пътя се откланяте вдясно.

Безименния град

Скално образувание Сватбата

Тези причудливи скални гъби наброяват около 20 и се намират край бреговете на Градинишката река между селата Филипово, Осеново и Рибново. Те са разнообразни по цвят, форма и големина. Названието Сватбата идва от легенда за сватбари, тръгнали от близкото с. Гостун да вземат булка от съседно село. По пътя майката на младоженеца се сетила за нещо много важно, което е забравила. Жената се върнала обратно и заръчала на сватбарите да я изчакат. Те обаче не я послушали и потеглили отново. Обидена от това, жената ги проклела да се вкаменят. Така вкаменените тела на сватбарите стоят и днес на това място.

Може да стигнете до Сватбата от Банско по асфалтов път за около половин час. Разстоянието е 26 км.

Байкушева мура

Байкушевата мура носи името на своя откривател – Костадин Байкушев. Тя е от вида черна мура и е на над 1300 години, което я превръща в най-старото иглолистно дърво в България и второто изобщо по възраст в страната ни. Само гранитският дъб я задминава по старост. Може да стигнете до Байкушевата мура по асфалтов път за около половин час с кола, чийто край води до хижа Вихрен. Разстоянието от Банско е 14,5 км.

baikusheva mura sunny day - Balkan Jewel Resort & Chalets

Езеро Окото

Ако продължите по пътя след Байкушевата мура, след още около 4 км ще стигнете до хижа Вихрен. Там трябва да оставите своя автомобил и да продължите пеша, за да стигнете до езеро Окото. Ще са ви необходими 30 мин за този лек преход. Нужно е да хванете екопътеката, водеща до хижа “Демяница”. Това водно образувание е ледниково циркусно езеро и е второто от известните Рилски езера. Наричано е още “Сърцето”, заради специфичната си форма. Може да продължите и към другите Рилски езера, но имайте предвид, че това може да ви отнеме повече време от планираното.

Връх Вихрен

Тъй като на връщане от Окото, ако сте пристигнали с автомобил, сте го оставили на хижа Вихрен, трябва да се върнете до нея. Оттам всеки по-голям ентусиаст може да се пробва да изкачи връх Вихрен. Той е най-високият връх в Пирин и вторият по височина в България.

Маршрутът е каменист и за по-напреднали планинари, но пък е истинско приключение и предлага незаменими гледки. Този подход е откъм южния склон.

vihren 1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Ще ви отнеме в посока около 4-5 часа, в зависимост колко опитни и тренирани сте, колко често спирате за почивка и т.н. Така че, ако планирате изкачването, е хубаво да тръгнете възможно най-рано, за да може да слезете от върха по светло. За още по-големите ентусиасти връх Вихрен може да бъде изкачен и от северния склон. Той минава през едно емблематично за Пирин място, за което ще ви разкажем веднага.

Кончето

Премката, по-позната на всички като “Кончето”, е едно от най-красивите, но същевременно опасни планински места. Това е забележителна и труднодостъпна седловина, приличаща на ръб, по който всъщност минава маршрутът от подхода към връх Вихрен откъм северния склон. Има монтирано метално въже още през 1963 г., което значително улеснява преминаването по Кончето. Общата му дължина е 400 м, които ще ви се сторят като километри заради екстремното усещане, което създава. Най-тясната част на този карстов планински ръб е 150 м.

*Забележка: не изкачвайте връх Вихрен, особено минавайки през Кончето, без да имате добра физическа подготовка, подходяща екипировка и без да сте абсолютно сигурни, че прогнозата за времето е добра! В планината метеорологичната обстановка се сменя за минути, а най-голямата опасност, с която може да се сблъскате, е гръмотевична буря. Тя е опасна най-вече заради вида на скалите, от които е изградена планина Пирин – те не могат да поглъщат светкавици и шансът да се стовари върху вас е много голяма.

koncheto 2 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Резерват Баюви дупки – Джинджирица

Баюви дупки – Джинджирица е защитена местност, намираща се на територията на Северен Пирин. Тя заема 2973 хектара и е основно залесена естествено с черна и бяла мура. Това е и най-голямата популация на дърветата на територията на България. Поради тази причина всъщност местността се превръща през 1934 г. в резерват и бива разширен допълнително след малко повече от 40 години. На територията на Баюви дупки-Джинджирица може да срещнете представители и от фауната, които са типични за нашата природа в този регион – глухар, лещарка, сокол, ястреб, златка, белка, живороден гущер и др. Най-характерното животно по тези ширини обаче е дивата коза, която е и символ на резервата.

Баюви дупки – Джинджирица, като много други местности и природни феномени в планината, се намира на територията на национален парк “Пирин”. Може да стигнете до мястото, като първо се придвижите по асфалтов път до хижа Яворов. В този район се намира и следващата забележителност, която сме подбрали за вас.

baiuvi dupki 1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Стъпалата (Събиците)

Това е скално образувание, приличащо на гребен в Пирин, и е всъщност поредица от скални късове, напомнящи визуално на стъпала. Оттам идва и името на природния феномен. Събиците са разположени върху една по-къса част, встрани от основния рид, който отделя Баювите дупки от връх Разложки Суходол. Скалните зъбери са изградени от мрамор и стоят един под друг, затова отдалеч много напомнят именно на стъпала. Може да стигнете в близост до тях, за да ги наблюдавате от хижа Яворов. От нея започва и маршрутът по северния склон към Вихрен. До хижата може да стигнете по асфалтов път за 15 минути.

Тевно езеро

От хижа Вихрен има много маршрути и един от тях е в посока Тевно езеро. Това е най-голямото високопланинско езеро в България и се намира на надморска височина над 2500 м. Разположено е на 60 дка площ. Нещо любопитно за Тевно езеро е, че от бреговете му избухва Илинденското въстание.

tevno ezero - Balkan Jewel Resort & Chalets

Преходът от хижата до езерото е близо 12 км и ще ви отнеме около 8-9 часа с почивките. По път няма чешми, от които може да си наливате вода, затова е хубаво да сте се заредили добре за пътя в двете посоки.

Водопад Скока (Кашински)

Известен още като Кашински водопад, водопад Скока е изключително красив, макар да изглежда леко невзрачен на снимка. Високо разположен е и дебидът му на вода е сериозен. Може да стигнете от Банско до него почти изцяло по асфалтов и черен път, като разстоянието е малко по-голямо – близо 100 км, което ще ви отнеме в посока малко над 2 часа с кола. Останалата част от пристигането до самия водопад няма да ви отнеме твърде много време.

Важно е да се отбележи, че черният път не е подходящ за ниска лека кола. Така че може да оставите вашето возило в село Кашина и за 50 минути да стигнете пеша до Кашински водопад.

vodopad skoka - Balkan Jewel Resort & Chalets

Храмът на Преподобна Стойна

В същата посока на Кашински водопад може да разгледате и храма на Преподобна Стойна. Той се намира в едно сгушено малко селце на име Златолист, в което през XVIII и XIX век се развива минна дейност. Сега в селото са останали не повече от 8 души. Какво всъщност прави храмът интересен? Първо, изрисуван е с нетипични стенописи, включително и такъв, включващ светец с глава на кон. Авторът на стенописите – Теофил Минов, е само на 11 години, когато се захваща с този проект. Изрисуването на храма приключва през 1976 г.

Ако хванете пътя между Кашина и Златолист, ще минете и през Рожен. Разстоянието между двете села е измерено около 15 км, но се стига за около час заради липсата на асфалт навсякъде по пътя. Преди да стигнете до храма на Преподобна Стойна може да се отбиете през следващата дестинация.

st george church zlatolist - Balkan Jewel Resort & Chalets

Роженски манастир

Роженският манастир е разположен в китна местност и един от най-големите и известни манастири в България. Обявен е за паметник на културата с национално значение през 1973 г. При разкопки в неговия двор са открити накити и монети на византийския император Михаил VIII Палеолог, което свидетелства за късната му история. Има различни исторически извори, чрез които непряко се доказва по-ранното съществуване на Роженски манастир.

Ако вече сте ходили до Кашински водопад и сте се отправили в посока с. Златолист, Рожен ще ви е по път между двете. Ако обаче планирате директно да стигнете до манастира, разстоянието от Банско е 111 км, като е нужно да минете през Разлог. Пътят във време е час и 40 минути.

Кресненски пролом

Пътувайки към Рожен по хубавия асфалтов път задължително минете през Кресненския пролом. Той е една от осемте клисури, през които минава р. Струма. Изключително живописно и с множество стеснения и надвиснали скали, Кресненското дефиле е дълго 18 км. Може да се насладите на множеството гледки, които се откриват по пътя.

kresnenski prolom - Balkan Jewel Resort & Chalets

Шаралийска пещера

Шаралийската пещера не е никак популярна дестинация. Обявена е сравнително скоро за природен обект, най-вече с цел опазване на пещерата от разрушаване и заради популацията на прилепи, които зимуват там. Периодът между 1 декември и 31 март не е подходящ за посещения, именно заради летящите бозайници и дори е забранен. До Шаралийската пещера се стига от отклонение от Кресненското дефиле.

Мелнишки пирамиди

Мелнишките пирамиди са едни от най-често посещаваните от туристи скални образувания и се намират в непосредствена близост до Мелник и до други населени места, като село Кърланово. Те правят местността изключително живописна и може да го съчетаете с посещение на някои добри винени изби в Мелник, където да дегустирате местния сорт вино “широка мелнишка лоза”. Гарантираме ви, че ще останете очаровани.

melnishki piramidi - Balkan Jewel Resort & Chalets

Кулиното

Кулиното е малък ски курорт, но си заслужава да бъде посетен заради многовековната букова гора, която се намира в непосредствена близост. Мястото е кръстено на едноименната река, около чиято долина е разположено то. Първоначално пистата на Кулиното е изградена от доброволци. Постепенно се развива като малко курортно местенце.

Национален резерват “Ореляк”

Мястото е обявено за резерват най-вече заради вековните букови гори. Екземплярите там са на около 150 години. В по-ниските части се среща обикновен воден габър и мъждрян. Мястото е обявено за резерват през 1985 г. и обхваща площ от над 758 хектара.

Панорамна алея “Стъпалата”

Тази алея е създадена доста скоро – през 2015 г., но набира все повече популярност заради прекрасните гледки, които се разкриват от нея. “Стъпалата” всъщност се намира в Разлог, но си заслужава да бъде посетена.

aleya stapalata - Balkan Jewel Resort & Chalets

Лечебния извор в село Добърско

Легендата разказва, че когато Василий II Българоубиец ослепява войската на цар Самуил, те тръгват да търсят Рилския манастир, за да изцерят раните си. Зимата обаче ги застига в село Добърско и установяват, че водата е изключително лековита, като се справя с раните им. Войниците решават да се заселят в селото. Вярва се, че водата има магическа мощ, тъй като никога не променя дебита си и не замръзва.

По време на Османската империя край изворчето се построява църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Може да посетите мястото, като се придвижите по асфалтовия път между Разлог и Добърско. Разстоянието от Разлог е близо 19 км и ще ви отнеме около половин час да стигнете до селото.

Язовир Белмекен

Белмекен е най-високо разположеният язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Дивната красота на Рила се оглежда във водите му. Струва си да отделите време да се разходите в тази посока. Може да стигнете до язовир Белмекен от Разлог за час и 25 минути с кола и ще изминете около 74 км.

belmeken qzovir - Balkan Jewel Resort & Chalets

Парк за танцуващи мечки “Белица”

“Белица” става все по-популярно място за посещение в района на Разлог и Банско. Той е създаден от фондация “Четири лапи”, “Бриджит Бардо” и община Белица. Целта е танцуващите мечки да се реадаптират към естествената си среда. Паркът се намира близо до Белица и затова е кръстен на селото. От Разлог са 25 км и се откланяте от главния път за село Краище. Може да посетите мястото преди да се отправите към Белмекен, или на връщане от язовира.

Меандрите на река Рибна

Меандрите на река Рибна не са толкова внушителни откъм размер, но са изключително красиви, приличащи на голяма пълзяща змия по тучните зелени морави. Изумруденият цвят на водите е специфичен за меандрите на река Рибна. Това е защитена местност от 1995 г. насам, с площ близо 25 ха. Може да стигнете до там по същия асфалтов път за Белмекен, но разклонението, което се поема за Рибна, е в обратна посока на язовира. Ще ви отнеме час и 34 минути от Разлог.

meandri reka ribna - Balkan Jewel Resort & Chalets

Рилски манастир

Рилският манастир няма нужда от много представяне, тъй като е може би най-известният в България поради дългата си и богата история. Но и не само заради това – енергията, която се усеща на мястото е много силна и оказва мощно въздействие върху всеки посетител. Ненапразно районът е бил обител на богомилите. От Разлог може да стигнете за час и половина до Рилски манастир, а километрите, които ще изминете, са 90.

Стобски пирамиди

Този природен феномен се намира в непосредствена близост до село Стоб, откъдето носи името си. Това са най-големите скални пирамиди на територията на страната и имат изразителен жълто-кафяв цвят. Средната височина на една пирамида е 9 метра, а най-високата пирамида е 12. Повечето пирамиди са конусовидни, но има такива и с “шапки”, което прави пирамидите да приличат на каменни гъби. Зад местните легенди отново стои разказ за вкаменени сватбари, този път заради несъгласието на майката на невестата да се омъжи за момъка. Тя ги проклела да се вкаменят в деня на сватбата и така и се случило.

Може да стигнете от Разлог по същия път, както за Рилския манастир, но е нужно да се отклоните по-рано за село Стоб. Разстоянието между манастира и Стобските пирамиди е почти 28 км и за 34 минути ще се придвижите от едното до другото място.

stobski piramidi - Balkan Jewel Resort & Chalets

Национален резерват Парангалица

Парангалица е един от четирите резервата, намиращи се на територията на природен парк Рила. Включен е в листата на ЮНЕСКО като един от биосферните резервати в света. Името има гръцки произход, от думата “парангалос”, която означава забранен. В резервата се намират най-старите смърчови гори в Европа – на над 200 години. Специалните условия, които се създават благодарение на тези дървета, значително са допринесли за паралелното развитие на 290 вида висши растения и немалко животински видове, всички включени в Червената книга на България.

Парангалица се намира южно от Рилски манастир, така че по пътя от Разлог в посока него е нужно да се отклоните доста по-рано. Разстоянието е 82 км, но ще ви отнеме малко повече от час и половина с автомобил.

parangalitsa - Balkan Jewel Resort & Chalets

И така, нашата виртуална разходка из местните красоти на Банско и Разлог приключи. След нея вече ще можете уверено да планирате почивката си, както и кътчетата за посещение в региона. Не пропускайте предварително да резервирате вашите места за настаняване, за да сте сигурни, че има къде да отседнете. Ако се чудите все още къде точно, хотел Балканско бижу е прекрасно ново място, сгушено в дивната природа на Банско и Разлог. Имаме изкушаващи предложения за всеки, търсещ тишина, спокойствие и изумителни гледки.

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация