Любопитно: 5 интересни факта за Банско

Любопитно: 5 интересни факта за Банско

почивка през есента в Банско

5 октомври е важна дата за жителите на Банско. На тази дата през 1912 г. градът отвоюва своята свобода. Днес денят се е превърнал в малък празник. И като всеки празник, традицията повелява да бъде отпразнуван с много музика, танци и интересни събития. Тази година няма да е изключение. От 1 до 5 октомври Банско ще празнува с богата програма и много изненади за жителите и гостите на града. 

Празникът ни накара да се запитаме: Колко добре познаваме Банско? За много от нас това е един от най-популярните ски курорти в България. Но освен отлични условия за ски туризъм, Банско предлага много повече. История и съвремие, култура и природа се преплитат по неповторим начин и без колебание може да наречем града своеобразен център на българщината. Днес споделяме с вас 5 факта за града, които може би не знаете.

национално знаме на България - Balkan Jewel Resort & Chalets

1. Легендата разказва: Откъде идва името на града?

Най-популярната легенда разказва, че заможен бан (цар, господар) на име Банко управлявал крепост в близост до града. Когато турските орди нахлули в района, банът събрал жителите и затворил крепостта. Войската успяла да обгради крепостта. Хората не се притеснявали – били подготвени с храна и вода, ала накрая турците открили водопровода и го разбили. 

Когато провизиите свършили, Банко останал да пази крепостта, а Тодорка – неговата дъщеря, яхнала коня си и се втурнала в битка с турските орди. Девойката знаела, че няма да успее да надхитри турците. Тя искала да ги отдалечи максимално от крепостта, за да защити населението. Побегнала към върха в близост и именно там намерила смъртта си. За да се помнят винаги подвизите на бан Банко и неговата дъщеря, жителите нарекли града Банско, а върха, на който девойката намерила смъртта си, Тодорка.

книга

2. Тайни “от кухнята” за кухнята 

Всеки край на България може да се похвали с ястия, които се приготвят само там. Банско и регионът не правят изключение. Рецептите се пазят и предават от поколение на поколение, а уникалният им вкус се дължи на бавното готвене и миксовете от подправки, които се използват. 

По-голяма част от ястията, характерни за кухнята в този край, се приготвят в глинен съд дълго време (от 4-5 до 11-12 часа). Разбира се, това има своето логично обяснение. За да посрещнат съпрузите си с топла храна след дълъг ден на нивата, жените едно време станали рано, разпалвали пещта до получаване на хубава жерава и слагали ястието да се готви. В това време те вършили домакинските си задължения. 

Кои гозби не бива да пропускате да пробвате по време на почивката си – прочетете в нашата статия. Преди време ви споделихме за 8 типични за Банско и Разлог ястия, които си струва да опитате. 

3. Църквата “Света Троица”: пример за щедрост 

Вече споменахме, че Банско е своеобразен център, който съхранява всичко “българско и родно”. Още преди години жителите на града са осъзнали нуждата от духовен център – храм, в който да могат да отправят своите молитви. Църквата “Света Троица” е доказателство, че дори във времена, в които страната е била под турско робство, банскалии не са загубили вярата си в Бога. Днес църквата е обявена за паметник на културата. 

Храмът е издигнат със средства на щедри граждани през 1835 г., а в самото построяване са взели участие близо 350 доброволци, сред които майстори каменоделци, строители и резбари. Най-голям принос за построяването има Лазар Герман (по-познат сред местните като дядо Лазко). Тогава кмет на общината, той дарява мястото за строене, ръководи изграждането на храма и води трудните разговори с турските власти, което му коства и живота. 

църквата Света Троица, намираща се в Банско

4. Районът край Банско – познат още от времето на траките

За пръв път името на Банско е споменато в края на XVI век в турски данъчен архив. Въпреки това археологически разкопки доказват, че градът и районът като цяло е бил населяван много по-рано. Открити са свидетелства за живот и дейност на траките, римляните, византийците и славяните. При разкопки са намерени останки от помещения, керамични съдове и такива за съхранение на зърно и вино, крепостни стени. 

Ако имате интерес към древната история на района, може да посетите Безименния град, намиращ се между Банско и Добринище. Любопитното при него е, че е разкрит случайно – при изграждането на храм преди близо 20 години. 

5. Гара Банско: Спирка на единствената функционираща теснолинейка в България

Вече сме ви разказвали за Родопската теснолинейка. Сега само ще споменем, че Банско има много поводи за гордост и минаването на единствената функционираща теснолинейка през града е само един от тях. Ако искате да стигнете до курортния град от началната гара Септември, имайте предвид, че Банско и Разлог са сред крайните точки на маршрута. Ще ви трябват близо 4 часа, за да стигнете до тях. Но дългото пътуване си струва. 

Красиви местности, вдъхновяващи гледки, малки и кокетни гари се изреждат една подир друга и превръщат пътуването в приключение, което минава неусетно. 

Малкият влак гарантира незабравими емоции. Ако не сте се возили, ви препоръчваме да го направите при първа възможност. Няма да сгрешим, ако сравним пътуването с теснолинейка с пътуване назад във времето. Това е едно невероятно пътешествие, което сякаш пренася човек в отминали времена, докато се наслаждава на невероятната магия на природата. 

междурелсие на родопската теснолинейка, минаваща през Банско

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация