5 съвета за начинаещи скиори

5 съвета за начинаещи скиори

семейство на ски пистите по време на семейна почивка Банско

Спускането по ски пистите е невероятно изживяване. Намалява напрежението, вдига адреналина, зарежда с положителни емоции. Поне така твърдят всички, които обичат да карат ски. 

Ако не сте пробвали досега, а много искате, най-вероятно изпитвате смесени емоции. Обзема ви притеснение, примесено с вълнение, дали ще се справите. Истината е, че карането на ски не е лесно, но е много забавно.

В случай че ви предстои семейна почивка Банско и искате да се се спуснете по ски пистите за първи път, ето какво трябва да знаете. Събрахме на едно място 5 от най-важните правила за безопасно спускане.

1. Екипировката е важна. Изберете подходяща такава. 

За това какво е добре да включва ски екипировката ви – вече ви разказахме. Припомняме само, че е добре да заложите на дрехи и обувки, които ви гарантират комфорт и удобство. Дрехите трябва да ви “пазят” топло, но не дотолкова, че да се изпотите. Обувките не трябва да ви стягат, нито да са ви широки и големи. Най-добре е да заложите на облекло от водо- и термоустойчиви материи, за да си осигурите комфорт дори ако вали сняг. Каската също е задължителна част от екипировката при начинаещи скиори. 

  • Ски и щеки
  • Топли дрехи
  • Удобни обувки
  • Каска 

семейна ски почивка в Банско

2. Изберете правилната дестинация.

Изборът на място е не по-малко важен. Изберете курорт със ски писти за начинаещи. В Банско близо ⅓ от всички писти са такива. Смело може да кажем, че за вашата семейна почивка Банско има какво да ви предложи. Ски писти за начинаещи, ски училища, професионална подкрепа от учители – налице са всички предпоставки да усвоите тънкостите на този красив зимен спорт. 

За всички, които искат да направят първите си стъпки в ски дисциплините, са подходящи следните писти в Банско:

  • Коларски;
  • Плато 1 и 2;
  • Шилигарник 1 и 2; 
  • Чалин валог 1. 

ски писта

3. Запознайте се с правилата за безопасност.

Първия си урок по ски може да вземете от квалифициран учител. На територията на Банско има немалко ски училища, предлагащи уроци за начинаещи. Ако изберете този вариант на обучение, вашият ски учител при всяка вероятност ще ви запознае с правилата за безопасно спускане. Въпреки това ние ще споделим две основни правила, които не бива да забравяте:

Пазете себе си и скиорите пред вас

Едно от най-важните правила при спускане по пистите е, че този отзад трябва да пази този отпред. Причината е, че предният не вижда какво се случва зад него. Той разчита, че този зад него ще спазва разумна дистанция и че няма да постави в риск себе си и другите около него.

Оглеждайте се, преди да се спуснете по пистите

Съобразявайте се с другите участници на ски пистите. Преди да навлезете на пистата, е важно да спрете и да се огледате внимателно. С поведението и действията си не бива да застрашавате както собствения си живот, така и този на останалите скиори.
забавления по време на семейна почивка Банско

4. Попитайте своя инструктор за правилния начин на падане.

Докато се научите да карате добре ски, ще падате. При това много. Но в това няма нищо страшно. Никой не се е научил, без да пада. Важно е обаче да знаете как да го правите така, че да не нараните тялото си. Опитайте се, когато падате, краката ви да сочат към склона. Старайте се да не падате върху коленете или китките си. В противен случай рискувате споменът от първото ви каране на ски да е свързан с нараняване или дори травма. 

5. Забавлявайте се.

Това остава най-важното правило от всички. Колкото и да падате, важно е да не губите усмивката си и да се наслаждавате на спорта. Спускането по пистите на първо място трябва да ви доставя удоволствие. Накрая ще може да се похвалите, че сте опитали нещо ново, че сте надмогнали страховете си или дори, че сте усвоили ново умение. 

Може да обобщим, че за карането на ски са нужни пухкава снежна покривка, добра екипировка и най-вече желание за забавления. В Банско и хотел Балканско бижу има всичко, от което се нуждаете, за да изживеете незабравима зимна ваканция. Ще ви очакваме, за да се насладим на красиви гледки и моменти заедно. 

ски приключения

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация