Всичко за ски сезона в Банско | The Balkan Jewel hotel

Всичко за ски сезона в Банско

Мъж кара ски

Зима – време за почивка, топлина и уют, красиви гледки и трепетно очакване да настъпи моментът за упражняване на любимия ви зимен спорт! Когато предварително сте проучили всички детайли около бъдещата си почивка, може да бъдете сигурни, че ще бъдете достатъчно подготвени и нищо няма да ви изненада!

Ако сте избрали Банско за тазгодишната си зимна дестинация, в статията ще откриете необходимата информация за началото и края на ски сезона, цената на картите за лифт, подробностите около наема на екипировка и всяка част от подготовката за вашата почивка, с която е добре да сте наясно! А ако все още сте в процес на обмисляне дали курортът е подходящ за вас, останете с нас и до последния ред ще бъдете убедени, че Банско е идеалното място за създаване на зимните ви спомени!

Защо Банско е идеалният курорт за вашата зимна почивка

Банско е най-известният зимен курорт в България, който ежегодно бива посещаван от над половин милион туристи от цял свят! Неговата популярност не е случайна, а се дължи на няколко причини:

mountain skis sunscreen mask and ski sticks1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
 • Банско е най-евтиният ски курорт в Европа
  Въпреки че разполага с едни от най-луксозните хотели, повечето от които са отворени целогодишно, курортът всъщност не е скъп за всички модерни удобства и активности, които предлага. Банско радва своите посетители с най-евтините цени в Европа за семейни почивки през зимния сезон спрямо сумата за нощувка, наем на екипировка, карта за лифт, ски училища и др.
 • Курортът предлага едновременно спокойствие и множество възможности за развлечения
  Банско е спокойно планинско кътче в Югозападна България, което предлага невероятно красиви гледки, свеж въздух и несравнима тишина. Мястото е идеално за почивка със семейство, приятели, разходки с малки деца и домашни любимци. Същевременно обаче курортът е и най-предпочитаната дестинация за събирания на младите – бални вечери, студентски празници, или просто почивка в планината са основните поводи, които привличат множество ученици и студенти към него. Градът разполага с множество магазини и заведения, благодарение на които нищо няма да ви липсва!
funny snowman in ski glass1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
 • Банско разполага с богата история и вкусна автентична кухня
  Родното място на велики личности от българската история, като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров, предлага множество музеи и интересни дестинации на почитателите на исторически забележителности. Старинните централни улици, църкви, къщи-музеи и художествена галерия са на ваше разположение, ако искате да се запознаете с частици от историята на града, а Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво в България, определено трябва да бъде част от вашия списък с исторически места!

  Към автентичната старинна атмосфера допринася и неповторимата банска кухня, за която са характерни множество подправки, свежи продукти и колбаси, които определено трябва да опитате!
 • Наблизо са разположени множество красиви градове
  Разлог и Добринище са китни възрожденски градове, до които може да се разходите и да разнообразите още своята почивка. Ако се намирате в Банско и метеорологичните условия го позволяват, може да посетите вр. Вихрен, Муратовото езеро, или Безименния град.
child skiing in the mountains1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
 • Състезания
  В курорта се провеждат множество състезания, тъй като пистите за ски и сноуборд са подходящи за целта, добре поддържани са, а общата им дължина е около 70 км.
 • Непрестанни културни мероприятия
  Джаз фестивалът през август, традиционните коледни и годишни празници, кукерският фестивал, дните на банските традиции, празникът на града и филмовите фестивали са само част от целогодишните мероприятия, на които може да се насладите по време на престоя си в курорта!

Кога започва ски сезонът в Банско

След като вече знаете, че в Банско определено няма да ви бъде скучно, вероятно искате да разберете и кога започва ски сезонът. Той най-често се открива официално около средата на месец декември, в зависимост от метеорологичните условия.

ski traveling1 1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Основното предимство да бъдете в курорта по време на откриването е възможността да участвате в различни състезания с невероятни награди. Едното от тях е “Ловци на съкровища”, при което в снега е заровен автомобил, и който го намери – остава за него! Другото състезание е “Влез в отбора на шампиона”, при което наградата е карта за лифта за целия ски сезон.

Смартфони, почивки в чуждестранни курорти, възможност за каране на ски със световноизвестни имена в този спорт, както и други изненади, са само част от наградите, които организаторите раздават за началото на сезона в Банско. А вечерта се организира невероятно празненство, като на него обикновено присъстват важни гости от Международната федерация по ски, както и други, чиито имена се пазят в тайна. Определено си струва да бъдете част от откриването на ски сезона в курорта!

Колко струват различните видове карти за лифт

Ако сте почитатели на зимните спортове, като ски и сноуборд, то вероятно знаете, че е по-изгодно да си закупите карта за времето на вашия престой или за целия сезон, отколкото да плащате еднократно за лифт услугите. Цените са разделени в зависимост от възрастовите групи:

skiing1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
 • За възрастни – Сезонната карта е най-скъпа – 1500 лв. Картата за кабина в двете посоки е 32 лв, полудневната до 12:30 ч е 54 лв, а еднодневната – 70 лв. За 2 дни цената е 134 лв, за 3 – 203 лв и т.н.;
 • За студенти, ученици и пенсионери до 75 г. включително – Сезонната карта е 1400 лв, двупосочната – 27 лв, полудневната – 48 лв, а еднодневната – 62 лв. Двудневната карта възлиза на 121 лв, а тридневната – на 182 лв;
 • За деца от 7 до 12 години включително – Сезонната карта е 800 лв, двупосочната – 21 лв, полудневната – 29 лв, а за цял ден – 38 лв. За 2 дена цената е 66 лв, а за 3 – 93 лв;
 • За деца до 7 години и пенсионери над 75 години – Сезонната карта е 100 лв, двупосочната и полудневната карта за кабинковия лифт след 12:30 ч – 1 лв, а за всеки следващ ден, цената се увеличава с 1 лв, т.е. за 2 дена децата до 7 години и пенсионерите над 75 години плащат 2 лв, за 3 дена – 3 лв и т.н.

Предлагат се и семейни пакети, с които може да спестите, а от 1-и април обикновено цените се намалят до закриването на сезона в средата на месеца.

ski and winter1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

От къде да си купите карта за лифта

В случай, че за пръв път ще си купувате карта за лифт, е необходимо да го направите на място на касите, което е възможно както на долната, така и на горната станция. Някои от хотелите наоколо също предлагат за продажба пропуски и вип карти за кабинковия лифт. Предвидете обаче, че лифтът отваря в 8:00 ч, а касите за продажба – в 8:30 ч. Получават се големи опашки, така че бъдете там навреме, а най-добре е да си купите пропуск от предишния ден! Лифтът работи до 17:00ч, като първото качване е в 08:45 ч, а последното слизане е в 16:15ч!

А ако и друг път сте се възползвали от лифт пропуска, може да го презаредите онлайн!

Къде и как може да паркирате в ски курорта

В Банско има “синя зона” в часовия диапазон между 08:00 и 18:00 ч в делничните дни, като паркирането става чрез изпращане на смс на стойност от 1 лв на номер 13749 за всички мобилни оператори. Разбира се, може да платите и на упълномощените лица и в замяна да получите талон или касов бон, който ви позволява да паркирате за повече време, без да се налага да изпращате съобщение на всеки час.

ski instructor learning skiing1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

В Банско може да паркирате и да платите и чрез приложението PayPark, което е удобно, достъпно за инсталиране на всички устройства и показва местоположението на автомобила ви, дали се намира в обхвата на синята зона, или не, плащането на паркинг за повече от един автомобил и други предимства, които да ви улеснят! А освен синята зона, повечето хотели разполагат и със собствени паркинзи. На разположение на туристите са и няколко платени обществени места за паркиране.

От къде да си наемете ски екипировка

Ски училищата и школите за сноуборд обикновено предлагат оборудване, тъй като много от почитателите на зимните спортове, или от тези, които правят първите си метри със съоръженията, не разполагат с такова. В Банско има магазин за ски под наем, а около кабинковия лифт има няколко места, които предлагат тази опция. Друг вариант да се сдобиете с екипировка е да посетите Бизнес центъра за ски, откъдето също може да си наемете такава. Това е по-удобният вариант, тъй като не се налага да я пренасяте и съхранявате. Поради тази причина опцията е все по-предпочитана. Разбира се, ако решите да си закупите, има достатъчно магазини, които освен под наем, предлагат ски, сноуборд, екипировка и оборудване за продажба.

ski detail on ski1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Освен от гореспоменатите места обаче може да се сдобиете с оборудване за упражняване на любимия си зимен спорт и директно от нашия хотел “Balkan Jewel”! За да се чувствате възможно най-удобно и комфортно ви предлагаме възможността за наем на ски, щеки, меки ботуши, изгодни цени за лифт карти, възможност за посещение на ски или сноуборд училище за деца и възрастни, както и пълни пакети за ски и сноуборд. Предлаганата от нас екипировка е подходяща за всички възрастови групи и нива на напредналост, а единственото, което трябва да направите, е да попитате за нея на рецепцията!

Къде да карате ски или сноуборд, ако нямате опит

В Банско има няколко ски и сноуборд училища и школи, разположени в близост до пистите и кабинковия лифт, които също са подходящи за малки деца и за туристи с минимален или никакъв опит в зимните спортове. Препоръчително е да се доверите на лицензирани инструктори, които ще ви покажат как е безопасно да се карат спортните съоръжения, както и всички детайли, свързани с управлението им.

girl go with ski equpment in ski touring - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Освен с групови и индивидуални обучения, школите разполагат и с екипировка под наем, така че няма нужда да се притеснявате, ако за пръв път ще пробвате да карате ски или сноуборд и не разполагате с нищо друго, освен желание да се научите! Благодарение на инструкторите с дългогодишен опит в сферата ще овладеете всички тънкости на зимните спортове и е много по-вероятно да им се насладите и да не се нараните, отколкото ако решите да експериментирате сами.

Вариантите за избор на ски или сноуборд училище в Банско са много, така че преценете дали искате групово, или индивидуално обучение, както и целодневно, полудневно или почасово, и изберете мястото, чиито цена и условия ви устройстват най-много!

До кога продължава ски сезонът в Банско

Закриването на ски сезона в Банско е не по-малко по мащаб събитие от откриването му. Въпреки че е възможно някои хотели и ресторанти вече да са затворени, в деня има организирани състезания по ски за последен път, а туристите, дошли да се насладят на последните следи от зимата, не са малко на брой. Обикновено това се случва в началото или средата на месец април, в зависимост от времето, като се е случвало дори да е толкова топло, че скиорите и сноубордистите се наслаждават на последните моменти от любимия си зимен спорт за сезона по тениски и бански!

little boy skiing downhill1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Настаняване в хотел Balkan Jewel за вашата ски почивка в Банско

Нашият хотел “Balkan Jewel” е точното място, от което се нуждаете, за да си починете след дълъг и изморителен ден, изпълнен с множество спортни активности и незабравими емоции. На ваше разположение са модерни и уютни студиа, както и едноспални и двуспални апартаменти със съвременно обзавеждане, меки легла, високоскоростен интернет и голям плосък телевизор. А ако искате да сте напълно уединени, в непосредствена близост до хотела се намират и нашите луксозни вили, които разполагат с всичко необходимо за вашата качествена почивка! Въпреки че стаите ни разполагат с оборудвана кухня, добре дошли сте и в ресторанта на хотела, където винаги ви очаква топла и прясна храна, приготвена от опитните ни готвачи!

А сред основните услуги, от които може да се възползвате като наши гости, е безплатният транспорт до и от центъра на Банско, както и началната ски станция и Пирин Голф & Кънтри Клуб, след предварителна заявка. Вече знаете, че за ваше допълнително удобство предлагаме и опцията за наемане и съхраняване на екипировка и спортно оборудване.

person skiing with backpack1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

При нас може спокойно да оставите своята екипировка, като тази услуга е безплатна за гостите на хотела! Персоналът на “Balkan Jewel” е винаги на ваше разположение, а за да допринесем към уютната и автентична зимна атмосфера, можем дори да поддържаме камината запалена по време на целия ви престой! За нас ще бъде чест да сте наши гости заедно със своето семейство, приятели и, разбира се, домашни любимци, които също винаги са добре дошли!

Гарантирайте си една незабравима и изпълнена само с положителни емоции зимна почивка в курортния град Банско, като се доверите на хотел “Balkan Jewel”! А ние ще се погрижим за вашето удобство и всичко друго, от което се нуждаете!

Банско е красив планински курорт, който си струва да посетите през всяко време от годината. Но ако искате да упражнявате и своя любим зимен спорт, непременно трябва да се възползвайте от сезона максимално, като се надяваме, че благодарение на статията, вече знаете как! В случай, че ви предстои да посетите града за пръв път, бъдете сигурни, че няма да ви бъде скучно! А за уюта и удобството по време на престоя ви ще се погрижим ние, от хотел “Balkan Jewel”!

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация