Есенна разходка в планината: 4 съвета как да ѝ се насладим

Есенна разходка в планината: 4 съвета как да ѝ се насладим

семейство, наслаждаващо се на семейна почивка през есента в планината

Разходка сред природата с любимите ни хора. Радваме се на времето заедно, на омайните пейзажи, на планинския въздух. Звучи прекрасно, нали? Дори малко романтично. България е малко райско кътче с интересни забележителности и невероятна природа. Районът край Банско и Разлог не прави изключение. Удивява всеки посетил го със своята прелест и природни богатства.

Най-добрият начин да го опознаете отблизо е, като организирайте своята семейна почивка в хотел Балканско бижу. При нас ще имате възможност да сте близо до безкрайно красиви кътчета и да се насладите на много удобства.

Ето и какво трябва да имате предвид при организиране на поход в планината през есента. Споделяме с вас няколко съвета, които се надяваме да ви бъдат полезни, за да се подготвите и насладите на разходката максимално.

1. Изберете маршрут, подходящ за цялото семейство

Ако сте на почивката заедно децата си, ви съветваме да съобразите мястото, до което желаете да стигнете, с възрастта на малчуганите. Вие най-добре познавате децата си. Знаете какво ги впечатлява, какво събужда любопитството им, колко бързо се уморяват. Съветваме ви да изберете къде да отидете по това какво ще им бъде интересно, ще се уморят ли по пътя, ще искат ли да ги носите (особено ако са по-малки). В блога ни има интересни идеи за места, които може да посетите заедно по време на вашата семейна почивка.

За да мине леко прехода, по пътя може да играете на различни игри. Разбира се, те отново трябва да са съобразени с възрастта на децата. Даваме ви няколко идеи, с които да занимавате най-малките. Може да търсите и да събирате листа в определен цвят, да събирате жълъди или да следите внимателно за хранилки за птички в гората. Друг вариант е да си направите фотопредизвикателство – да си правите снимка всеки път, когато срещнете нещо интересно.

семейство на разходка в планината със своето куче

2. Съобразете времето – метеорологичното и това, което ще ви е нужно да отидете и да се върнете

Част от добрата подготовка включва проверка на прогнозата за времето. Съветваме ви винаги да преглеждате прогнозата не само няколко дни предварително, но и непосредствено преди да тръгнете. В планината времето е променливо, особено през есенните месеци. Топлото начало на деня може да приключи с дъжд или силен вятър.

Обръщайте внимание и как се усеща температурата. Това е важно, защото на по-ветровити места ниските температури могат да се чувстват като отрицателни (под 0°C). За щастие, съвременните сайтове и приложения прогноза за времето дават и тази информация, така че няма да ви бъде трудно да се ориентирате.

Важно е да прецените и колко време ще ви е нужно, за да стигнете и да се върнете до мястото, което сте избрали. Ако сте с деца по време на вашата семейна почивка, най-вероятно ще ви е нужно повече време. Ако имате възможност, започнете разходката още сутринта, за да се върнете максимално рано, преди да се е смрачило. На 30 октомври връщаме часовника с един назад. Това може да звучи малко, но час в планината може да се окаже от значение, тъй като по-бързо се смрачава.

 

пъстър килим от шарени есенни листа

3. Подгответе екипировка, храна и напитки 

Удобни обувки, раница, телефон – ето без какво не бива да тръгвате на разходка, без значение дали е кратка или по-продължителна. Изберете по възможност ергономична раница и водоустойчиви обувки, с грайфер, за да си осигурите стабилна опора. Пъстрите килими от шарени листа безспорно са красиви, но и лесно може да се подхлъзнете, ако е по-влажно. Не забравяйте да сложите храна, напитки и телефон или фотоапарат, за да запечатате спомените от разходката.

златна есен край Банско и Разлог

4. Разпуснете в края на прехода в уелнес зона

В края на разходката за приятен релакс може да се отпуснете в сауна или да се отдадете на масаж. Редица проучвания доказват положителния ефект на сауната и масажите след тренировка. Ако възприемем прехода като една малка тренировка, със същата увереност може да кажем, че релаксът в уелнес център ще е приятен и полезен след разходка в планината.

При нас в хотел Балканско бижу може да разпуснете в сауна, парна баня, джакузи или да се отдадете на масаж. Масажите помагат за по-бързо възстановяване на тялото след натоварване, така че освен наслада, ще ви донесат и много здравословни ползи. Предлагаме различни по вид масажи, включително и такива за деца, за да може семейната почивка да бъде приятна и за най-малките ни гости.

релакс в сауна и уелнес център в хотел Балканско бижу

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация