Разходка от Банско до хижа Безбог и Безбожкото езеро

Разходка от Банско до хижа Безбог и Безбожкото езеро

Хижа Безбог

Регионът около Банско е богат на различни природни, исторически и културни забележителности. Ще ви бъде необходимо доста време, за да успеете да разгледате всичко. Ако сте почитатели по-скоро на планинските преходи и разходките в природата, отколкото на градските пейзажи, то едно от задължителните места около Банско, които трябва да посетите, е хижа Безбог. В непосредствена близост до горския дом се намира езерото, носещо същото име.

Ако сте начинаещи планинари или все още не сте правили преход до хижа Безбог и до Безбожкото езеро, то тази статия е за вас. В нея ще ви разкажем повече за тези удивителни планински места, както и как може да стигнете до тях.

Кратка история на хижа Безбог


Хижа Безбог се намира в Пирин, като е построена върху Полежанското странично било. Тя е разположена в подножието на едноименния връх, в непосредствена близост до Безбожкото езеро. Надморската височина на хижата е 2236 м.

bezbog - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

През 1960 г. е завършен първоначалният вид на туристическия дом Безбог. Сградата е била с ограничен капацитет и в старовремски дух. За съжаление, избраното място за строеж било много неподходящо – от западната страна на Безбожкото езеро. Ето защо, 11 години по-късно, заради лавина, която пада от улея на близкия връх, хижа Безбог бива разрушена. По време на инцидента няма пострадали. Единственото неприятно събитие е, че строителните материали и обзавеждането попадат в наблизо разположеното Безбожко езеро.

През 1972 г., без да се губи време, новата хижа започва да се вдига на ново място, като строителните дейности продължават почти 10 години. Този път сградата бива построена от по-сигурната северна страна на езерото. Така хижата е далеч от опасните склонове на връх Безбог и няма риск да пострада отново. Новият проект е доста по-мащабен и включва 5 етажа, като е предвидено на всеки от тях да има санитарен възел. Стаите са малки, уютни и много удобни – с по 2 или 4 легла. Също така има 2 апартамента, както и голяма столова. Голяма част от строителните материали, използвани за строежа на хижа Безбог – тухли, пясък, цимент и желязо, са извозени до мястото на коне.

vryh polezhan - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

В средата на 80-те години на XX век се предприема строеж и на лифта, свързващ Безбог с друга хижа – Гоце Делчев. Строителните дейности се осъществяват благодарение на едно поделение от тогавашните т.нар. строителни войски. Лифтът бива завършен само за няколко години, а официалното му откриване е в края на лятото през 1989 г. За времето си съоръжението е най-дълго от всички други в България – почти 3500 м., като изминава разстоянието между хижите за близо 1 m/min.

Любопитни факти за езеро Безбог


Езерото Безбог е с живописно разположение и се намира в най-високия дял на Пирин. То е част от Безбожкия циркус, образуващ се и от други 3 по-малки и пресъхващи езера. Както вече споменахме, откъм северния му бряг е разположена едноименната хижа, а североизточно на него се намира връх Безбог.

Безбожкото езеро е на височина 2239 m, дълбочината му е 7 m, а площта му е 19 дка, като приблизителните му размери са 225 m на 125 m. От него изтича Безбожка река, наречена още Дуиловица. Тя е приток на река Места. Заради близкото разположение на езерото Безбог до едноименния връх, от време на време падат лавини в него. Релефът около езерото Безбог е типичен за планината – алпийски, а брегът откъм хижата е обрасъл с клек. Планинският воден басейн е зарибен с пъстърва.

ezero - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Старото название на върха и езерото е Орбелус. Това име са му дали траките и означава белоснежен. Наименованието, разбира се, съвсем не е случайно: височината на върха позволява на снега да се задържа чак до късна пролет. Лятото мраморът, от който са изградени скалите на Пирин, излъчва собствена светлина, тъй като съдържа фосфор в себе си. Невероятна гледка на фона на нощното планинско небе, която задължително си струва да видите! А за произхода на новото име на върха и на езерото – Безбог, разказва една страховита легенда. Според нея, по време на османското владичество, в този район се случва жестоко нападение върху мирното население. Преданието гласи, че били изклани “безбожно” много пастири и моми. Така езерото и върхът получават новото си название.

Как да стигнем от Банско до хижа Безбог и Безбожкото езеро


По-лесният вариант да стигнете до хижа Безбог и Безбожкото езеро е да използвате лифта, започващ от хижа Гоце Делчев. За да стигнете до началния пункт на лифта, трябва да поемете от Банско към Добринище по асфалтов път – 8 км, след което от Добринище ще минете още около 11 км до хижа Гоце Делчев. Лифтът до хижа Безбог ще ви придвижи за около половин час, в зависимост от атмосферните условия, но за не повече от 40 минути. Той е с работно време всеки ден от 8 ч до 16 ч.

hizha bez bog1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Ако решите да се придвижите до Безбог частично с автомобил, частично пешеходно, то може да стартирате отново от Банско през Добринище, по добре познатия път за хижа Гоце Делчев. Табелките в града ще ви ориентират. Ако ги следвате, съвсем скоро ще излезете от Добринище, движейки се по двулентов път нагоре в планината. Автомобилният преход не е тежък и няма остри завои, но е нужно да сте внимателни, тъй като често падат камъни, а през зимата заледяванията не са рядкост. Скоро ще стигнете и до хижа Гоце Делчев.

Маркировката, към която трябва да се придържате, е зелена на цвят. Преходът между двете хижи е между 2 и 3 часа в зависимост от атмосферните и теренните условия, както и от вашата физическа подготвеност. За да стартирате, е нужно да поемете по разклоните над хижа Гоце Делчев – за Високата ела и за Солището, като трябва да стигнете до Тузлата. Оттам хващате разклона за Говедарника и свивате по този за хижа Безбог, за да стигнете до нея. След като вече сте до изходния си пункт, зад сградата ще се открие и красива гледка към Безбожкото езеро.

snezhna bezbog - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

От езерото може да се стигне и до:

  • връх Безбог – 50 мин.;
  • връх Полежан – 2 ч.;
  • Попово езеро – 1,5 ч.;
  • хижа Пирин – 6 ч.;
  • хижа Демяница – 4,5 ч.;
  • заслон Тевно езеро – 4 ч.

Приятното преживяване и неповторимите гледки са гарантирани, така че не пропускайте да заредите телефона си или да вземете фотоапарата си. Не забравяйте да планирате добре своя преход от гледна точка на време. Ако сте начинаещи планинари, може да изберете опция в едната посока да се придвижите с лифт, а в другата – пеша. Ако искате да достигнете до някой от другите изброени пунктове, може да се придвижите и в двете посоки от и до хижа Безбог с лифт, за да използвате максимално светлата част от денонощието.

hizha bezbog 2 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Разходката ни по пиринските пътеки, отвеждащи до хижа Безбог и Безбожкото езеро, е към своя край. Надяваме се да сме ви били максимално полезни. Ако все още се чудите къде да отседнете по време на почивката си, хотел Балканско бижу винаги е с отворени врати за вас. При нас имате възможност да резервирате едноспален или двуспален апартамент, студио или луксозна вила с 3 спални. Независимо какъв тип помещение изберете, във всяко от тях има и кухненска част и трапезария, в случай че искате сами да приготвите храната си.

Ако пък сте решили да използвате времето си максимално за своите хобита – зимни екстремни спортове, планински преходи и разходки, то с радост ще ви посрещнем с вкусни ястия в нашия ресторант. Може да прекарате ваканцията си само със своята половинка, с цялото семейство или с приятели – изборът е ваш. И като споменахме цялото семейство, не можем да пропуснем да споделим, че при нас сте добре дошли и със своите домашни любимци, независимо от техните порода и размер. Очакваме ви!

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация