15 исторически обекта, които да видим в Банско и около него

15 исторически обекта, които да посетим в Банско и около него

град Банско

Ако сте от хората, които обичат пътешествията, особено по българските земи, то неслучайно сте попаднали тук. Територията на нашата държава, въпреки че е малка, е богата на история, природни забележителности и неповторими никъде другаде представители на флората и фауната. Ето защо от дълбока древност земите на днешна България са кръстосвани от много народи, като всеки е оставил своите следи тук.

В тази статия ще ви разкажем за Банско, неговата историческа хронология, както и за 15-те най-интересни исторически обекти, които може да посетите в града и в района му. Така ще имате възможност да го опознаете, а с това – да вникнете още повече в българската история и да получите нужната информация кои исторически забележителности си струва да посетите, ако сте отседнали в Банско, или близо до него

Банско от древността до наши дни: кратка история


Банско има дълга и богата история, която е предопределена от местоположението на града. Съчетанието на планинската местност с многото реки и езера наоколо са ключови за ранното заселване на Банско. Според някои историци, съдейки от различни исторически извори и археологически находки, котловината е обитавана от траки. И по-точно, от племето меди. Техният културен център “Ямфорини” е бил формиран само на няколко километра от настоящото поселение.

rimska banya - Balkan Jewel Resort & Chalets

Медите били завладени за неопределено време от гърците. Свидетелство за това са останките от светилище на известната богиня от гръцкия пантеон Хера. Те се намират в подножието на близко разположената планина – Пирин. В края на V и началото на IV в. пр. Хр. владението върху котловината се прехвърля при римляните. За техния по-продължителен престой по нашите земи ще разберете малко по-надолу.

Според историческите извори Банско окончателно се затвърждава като важно поселение между IX и X век. Тогава няколко по-малки селища, подобни на махали, се свързват в едно по-голямо. През X в. Още оттогава Разложката котловина, в която се намира Банско, бива присъединена към територията на младата българска държава, която е на едва 3 века.

По-късно, в края на XIV век, съседното селище Разлог бива подложено на множество нападения от османците, а това допринася в Банско значително да набъбне населението, тъй като повечето хора от съседните селища бягат от тях, търсейки закрила в по-голямото селище. В периода на турското владичество градът е от малкото места, които успяват да запазят частично независимостта си. Това се дължи, както на благосъстоянието на народа там, така и на особения си непреклонен нрав. В подкрепа на това можем да забележим в историческите извори, че в Банско няма свидетелства за “потурчване” на българи, тъй като в регистъра, в който се е вписвала тази информация, никога не е регистриран мюсюлманин.

snowbord - Balkan Jewel Resort & Chalets

Главните поминъци на местното население са животновъдството и различни занаяти. През периода на Възраждането около река Глазне се изграждат множество разнообразни работилници – воденици, дъскорезници, валявици, тепавици, табахани за щавене на кожи и други. Така Банско постепенно става едно от средищата на Българското възраждане по време на османското владичество. Градът бива освободен на 5 октомври 1912 год., когато започва Балканската война. От този момент нататък той започва развитието си като културен, туристически и спортен център.

15 исторически обекта за посещение в Банско и около него


И така, историята на Банско, освен че е богата и разнообразна, е и много интересна, тъй като в района на града се преплитат и сливат в едно множество култури, всяка от които е оставила своя отпечатък. Банско е и роден град на двама именити творци и съхранители на българщината – Паисий Хилендарски и Никола Вапцаров. Нека видим най-интересните исторически обекта, които може да разгледате в Банско и около него:

Банска художествена школа


Банската школа е художествена школа от времето на Възраждането (XVIII – XIX век), която развива своята дейност не само на територията на Банско, но и в съседните селища, като Разлог. Нейният основоположник, Тома Вишанов – Молера, я създава като такава и е ориентирана към живописта. Тя има силно влияние върху Дебърската. Има предположения, че Молера учи във Виена преди да основе Банската художествена школа и оттам бива повлиян от теченията в европейската живопис. Школата продължава да развива своята типична за такива места възрожденска дейност до освобождението на Банско, което идва с началото на Балканската война. Това е един от историческите обекти в Банско с най-голямо значение.

Бенината къща

museum house of neofit rilski - Balkan Jewel Resort & Chalets


Бенината къща е всъщност родната на първия български енциклопедист – Неофит Рилски. Той се ражда в нея през 1793 г., като е построена малко преди това, през XVIII век. Намира се в центъра на Банско. Къщата е строена от стар род, свързан с търговията – Бенините, което дава и името на постройката. Тя е един от представителите на типичния за Банско архитектурен стил по онова време. Бенината къща е обявена за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата от национално значение. Като музей, Бенината къща е открита през 1981 г. по случай 100 годишнината от смъртта на Неофит Рилски.

Велянова къща


Веляновата къща е възрожденска постройка и също се намира в Банско. Тя е обявена през 1967 год. за паметник на културата с национално значение. Сградата е преустроена и изографисана отвън и отвътре от един от видните представители на Дебърската художествена школа – уста Велян Огнев. От архитектурна гледна точка тя е характерен пример за банска укрепена къща, а вътрешното ѝ устройство също е в унисон с времето, по което е строена, преустройвана и изографисвана. Веляновата къща е на два етажа, приземие и жилищен етаж, и е издигната най-вече от масивна каменна зидария.

Къща-музей на Никола Вапцаров

kashta nikola vaptsarov1 - Balkan Jewel Resort & Chalets


Родната къща на именития български поет отваря врати за посетители през 1952 г. Родният дом на Никола Вапцаров става първият музей в Банско. Подреждането на експозицията е дело на майката на поета – баба Елена, а тя и сестра му Райна са първите екскурзоводи в новооткрития музей. През годините сградата е реконструирана и обновявана няколко пъти, като последната реконструкция като замисъл е дело на режисьора Въло Радев. Той се доверява на водещи специалисти в тази област, за да създадат проекта на режисьора. Въло Радев поднася биографичната информация чрез нетрадиционни за мемориален музей похвати. Всичко това превръща къщата-музей на Никола Вапцаров в значим исторически обект в Банско.

Безименният град


Безименният град е случайно откритие от 2007 г. на група археолози, чийто ръководител е уредникът на банския музей Владимир Баряков. След изкопаването на основите на сградата се разбира, че това е раннохристиянска базилика от края на IV и началото на V век. Освен църквата, в непосредствена близост до нея е открит и некропол с 28 гроба. Откритите скелети в некропола са с необичайна за времето си големина, заради което специалистите заключават, че останките са на хора от тракийското племе даи. Те били доста по-едри от всички останали, които са бродили по нашите земи. Няма да ви разкриваме повече, за да ви бъде интересно да посетите този исторически обект близо до Банско и да научите повече на място.

bezimenniya grad - Balkan Jewel Resort & Chalets

Тракийско мегалитно светилище Светигергьова скала


Светилището се намира в южното подножие на Рила, близо до село Бачево, Благоевградско. Светилището е изградено от масивни мегалитни блокове, които образуват венец и са разположени върху ясно очертан скален хребет. От едната страна има кръгли издълбани дупки с големина 10-12 см. Има изграден параклис, за който се предполага, че е издигнат върху по-стари основи, както и в непосредствена близост до него се намира железен оброчен кръст. Естествена скална арка, намираща се на територията на тракийското светилище, буди почит и възхищение сред местното население и до днес. На мястото са открити множество парчета от ръчно изработена тракийска керамика, като някои от тях са датирани от ранната Желязна епоха.

Тракийско мегалитно светилище Кози камък


Това е друго скално светилище на древните траки – исторически обект, който може да разгледате в района на Банско. То се намира върху площ от 300 кв.м. и е разположено в Западни Родопи, близо до село Ковачевица. Според някои предположения от археоастрономическите проучвания вкопаванията в скалите са репрезнтация на звездното небе и са всъщност звездни карти на съзвездията Касиопея и Цефей.

kozikamak - Balkan Jewel Resort & Chalets

Тези предположения се дължат на издълбаните малко над 300 дупки в скалите – толкова, колкото са и видимите с просто око звезди на небето. Тъй като вкопаванията са различни по диаметър и не съответстват на размера на звездите, идеята за звездното небе е по-скоро метафорично представяне. Най-вероятно заради опасната скала, на която се намира светилището, дупките са използвани да се пали огън в тях и да осветява мястото по време на нощните ритуали, свързани с култа към Дионис.

Церовска крепост (Градището)


Това е една от най-мащабните и запазени до днес останки от крепост в България. Намира се в началото на Кресненския пролом от неговата северна страна. Церовската крепост е разположена на две скални тераси от рида, който се намира там. Откритите монети от времената на различни римски императори показват, че е била обитаема до готските нашествия по нашите земи. След завладяването ѝ от славяните бива напълно унищожена и на нейно място те издигат селище. Градището бива възстановено като крепост от българската държава, но след пожар едва по времето на Самуил бива отново вдигнато. Откритите керамични съдове и накити показват, че крепостта се е използвала до царуването на цар Иван Шишман преди окончателно да паднем под османско владичество.

gradishteto - Balkan Jewel Resort & Chalets

Вълчанова пещера


Тази пещера е наречена на името на Вълчан войвода и въпреки че е естествено образувание, е по-скоро исторически обект заради това, за което се е използвала. Вълчан войвода, заедно с четата си, се е укривал многобройни пъти там. В пещерата има разположена дори подземна лечебница за ранените хайдути. Вълчан е роден в планина Странджа и, докато е доста млад, организира и води чета от много мъже. Според някои легенди тя е извършила най-големите обири в цялата Османска империя. Така той става най-богатият войвода по нашите земи, а четата, която е предвождал, вече не е една, а са цели 72. Ако искате да научите какви други пещери има в района на Банско, прочетете статията ни за 10-те пещери около Банско и Разлог, които си струва да посетите.

Мегалитно светилище Цареви порти


Това мегалитно светилище е може би най-голямото от всички по нашите земи. Според проф. Васил Марков тази сакрализирана земя е имала голяма роля като важен култов център за древнотракийските племена, които са живели в този регион през Желязната епоха и Античността. Тук траките са извършвали своите езически религиозни ритуали, свързани със смяната на царската власт. Професорът смята още, че този култов комплекс е големият езически предшественик на Рилския манастир, които се намират само на няколко километра един от друг.

tzraevi porti kovachevica - Balkan Jewel Resort & Chalets

Крепост Ситан кале


Крепостта Ситан кале, както я наричат местните, е неоспоримото доказателство за дългото властване на римляните от началото на IV век пр.Хр. в този район. Тя е най-голямата и най-значима крепост със стратегическо значение по поречието на река Места. Ситан кале се намира само на няколко километра от Банско. Тя e била дом на римския владетел и семейството му, заедно с охраняващите ги стражи и част от техния гарнизон. Полека-лека, в непосредствена близост до крепостта, се появяват множество жилищни постройки заради прииждащите нови и нови заселници в района.

Регионален исторически музей в Благоевград


Въпреки че е на малко по-отдалечено разстояние от Банско, историческият музей в Благоевград си струва да се види. Това е един от малкото български музеи, за които се строи специално пригодена сграда, а не обратното – музейните експозиции да се напасват спрямо вече съществуваща такава. Той е основан през 1952 г., но работата по него започва веднага след Втората световна война. Има обособени различни отдели, а към него има прикрепени 2 лаборатории – едната за консервация и реставрация, а другата е фотолаборатория с модерни технологии. Към музея има и голяма библиотека, представяща над 16 000 тома литература.

muzey - Balkan Jewel Resort & Chalets

Археологически музей в Сандански


Друг, по-отдалечен исторически обект, до който може да се разходите извън Банско и да останете впечатлени, е археологическият музей в Сандански. Той е открит през 1970 г. и е един от малкото в страната, който е изграден по т.нар. in situ начин до раннохристиянската базилика на епископ Йоан. Така всъщност посещавате 2 исторически обекта – целия археологически комплекс с базиликата и самия музей, който движи и изследванията и проучванията на археологическата площадка.

Църква-костница “Въведение Богородично”


Последните 2 места са не само с историческо, но и с духовно значение за нас, българите. И двете се намират в непосредствена близост до Рилския манастир. Църквата-костница “Въведение Богородично” е построена специално за погребални ритуали, свързани с монасите от Рилския манастир. Около нея са разположени техните гробове, а когато мине достатъчно време и от техните тленни останки останат само костите, те се преместват в костницата, което всъщност е самата църковна постройка.

Пещерата на св. Иван Рилски


Другото свещено и историческо място до Рилския манастир е пещерата на св. Иван Рилски, чието име носи и самата обител. Вярва се, че светецът е прекарал 7 години в тази нея, отдаден на бог. В пещерата има тесен тунел с дължина не повече от 2 метра, който извежда на покрива на пещерата. Има вярване, че който може да мине през този тунел, е чиста душа, а грешниците биват възпирани от някаква сила.

peshtera sv ivan rilski 1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Нашата историческа разходка из Банско и района около него приключи. Надяваме се статията да ви е била полезна и да сте успели да набележите местата, които искате да посетите в китния регион, богат на много исторически наследства. Ако все още не сте организирали почивката си в Банско, но смятате, че е време да го направите, хотел “Балканско бижу” се намира само на няколко километра от балканската столица на зимните спортове и на също толкова от Разлог.

Предлагаме на гостите си спиращи дъха гледки, уют и спокойствие в тишината на планинските гори и множество услуги, които да направят престоя ви комфортен и все едно като у дома. Освен това може да бъдете наши гости с цялото семейство – може да вземете вашите домашни любимци, без ограничение в броя и размера им! Вижте пълните условия за настаняване с домашен любимец.

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация