Уикенд в Банско: Кои места да посетим?

Уикенд в Банско: Кои места да посетим?

красотата на Банско

Обичате ли да съчетавате почивката с разходки и посещение на забележителности? Ние вярваме, че това е един от най-добрите начини да опознаем града, в който сме отседнали, да се докоснем до начина, по който живеят местните и да се потопим в атмосферата на мястото – особено ако го посещаваме за първи път. 

Ако сте избрали за своята почивка Банско и региона, ще останете впечатлени. Дори да се отбиете до курорта само за уикенда, ще отпочинете пълноценно и ще може да се насладите на чист въздух и омайни пейзажи. Историята на града е повече от интересна, а местата, които си заслужава да видите, многобройни. Днес ви разказваме за малка част от тях. 

1. Централен площад “Никола Вапцаров”

Чудесно място за отдих и разходка. Именно тук често се организират голяма част от събитията, на които градът е домакин. Всеки месец Община Банско изненадва гостите с богата програма, включваща разнообразни събития. Разказваме ви за по-интересните от тях в нашия блог, така че не пропускайте да го следите. 

В близост до площада са разположени паметника и къщата музей на поета Никола Вапцаров, както и градското читалище, също носещо неговото име. Освен това площадът е на няколко минути пешеходно разстояние до голяма част от популярните забележителности в града. Може да съчетаете разходката до него с помещение и на други емблематични за Банско места. 

център на Банско

2. Църква “Света Троица”

Един от символите на града днес, резултат от дългогодишната борба на банскалии за собствен храм. Църквата “Света Троица” е една от най-големите в България. Към момента е действаща и отворена за посетители – може да се помолите и да запалите свещичка за здраве. Историята на построяването ѝ е любопитна и започва през 30-те години на XIX век. 

С цел да покажат пред турците, че на това място преди време е имало друга църква, банскалии заровили кръст в двор на къща в центъра на града. Съгласно правилата тогава – нов храм можело да бъде издигнат само върху останки от по-стар. Жителите на града си послужили с малка хитрост. Тя обаче не било достатъчна. С какви предизвикателства са се сблъскали по пътя може да научите, като посетите църквата. Местните с радост ще ви разкажат цялата история. 

църква Света Троица, подходяща за посещение по време на почивка в Банско

3. Къщи музеи

Като едно истинско културно средище, Банско пази не само спомена за видните българи, родени там, но и техните домове. Днес те са превърнати в къщи музеи и всеки, който желае да се докосне до живота на местните творци, може да го направи. 

  • Къща музей “Никола Вапцаров” – В подреждането на първата експозиция на музея взима участие Елена Вапцарова – майката на поета. Именно тя и сестрата на Вапцаров – Райна, са първите екскурзоводи. През годините музеят е обновяван многократно, като при последната експозиция са подбрани клипове, които помагат на посетителите да научат повече за живота и творческия път на Вапцаров, и са добавени ефектно осветление и озвучаване.

     

  • Духовно-исторически център “Св. Паисий Хилендарски” – Центърът посреща първите си посетители през 2008 г. В случай че се отбиете до него, ще имате възможност да се потопите в обстановката, в която е живял будителят. Направено е копие на килията в Хилендарския манастир, където Паисий пише най-значимия си труд – “История славянобългарска”, и на храма, който е посещавал, когато е искал да се свърже с Бог.

     

  • Къща музей “Неофит Рилски”  – Позната е и с името Бенината къща. Открита е по случай навършването на 100 г. от смъртта на Неофит Рилски, чието рождено име е Никола Бенин. В музея ще видите експозиция, проследяваща културната дейност на българския просветител. Специално място е отредено на един от най-значимите му трудове – “Българска граматика”. Както името ѝ подсказва, това е първата българска граматика.

     

  • “Веляновата къща” – Още едно място, което си заслужава да посетите. Къщата е построена през Възраждането и може да бъде определена като образец за укрепен тип къща от това време. При посещението ѝ ще забележите прекрасни пана. Велян Огнев (зограф и декоратор) е вплел барокови елементи, изображения на клонки и птици. Изобразени са заливи, църкви, крепости, храмове. Истинско произведение на изкуството за времето си.

Старият град на Банско

4. Уличките на града

Освен за забележителности, ви съветваме да си отделите време и за разходка. За обиколка, с която да почувствате атмосферата на града. Макар и сравнително малък град, Банско е прекрасен и си струва да го видите отблизо. 

Разходката по тесните каменните улички със сигурност ще ви помогне да усетите ритъма, с който пулсира градът. Интересната архитектура на къщите и гледката към планината ще ви оставят възхитени и ще ви помогнат да се докоснете до очарованието, което Банско носи. 

разходка по уличките по време на почивка Банско

В случай че предпочетете за своята почивка Банско, ще ви очакваме ви при нас в хотел Балканско бижу. Ще ви предложим комфортни помещения, за да се насладите на една истинска почивка в подножието на Пирин.

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация