Най-известните минерални извори край Банско | Balkan Jewel

Най-известните минерални извори край Банско

Жена в минерален извор

България е малка, но китна страна. Тя е богата както на исторически забележителности от различни епохи, така и на множество разнообразни по вид места сред природата, които са неповторими и прочути със своето въздействие върху здравето. Такива например са минералните извори. Те обичайно се намират в планините. А регионът на Банско се намира между цели три! Затова не е учудващо, че можем да открием множество минерални извори на територията му. Ако сте решили да прекарате ваканцията си в или близо до Банско, е силно препоръчително да посетите поне едно от местата, облагодетелствани с природния дар.

В днешната статия ще ви запознаем именно с най-популярните минерални извори край Банско. Те не просто ще направят пълноценна почивката ви, но и ще ви дарят със здраве. След дългия и изморителен ден на пистите, какво по-хубаво от това тялото ви да се отпусне в топлите минерални води наблизо?

Защо минералните извори са полезни за здравето

mineralni baseyni - Balkan Jewel Resort & Chalets

Преди да ви разкажем за най-посещаваните целогодишно минерални извори около Банско, нека ви споделим малко повече защо всъщност те са толкова лечебни. Всички сме чували, че минералната вода е много полезна. А в зависимост от съдържанието на минерали тя може да лекува различни заболявания, снабдявайки организма с тези важни вещества. Разбира се, не трябва да се прекалява с употребата ѝ, за да не се стигне до предозиране със съдържащите се в нея минерали. Има обаче друг, много по-приятен и сигурен начин за ползване на водата, който няма да дойде в повече на тялото ви.

Балнеоложките и СПА процедури имат доказани много ползи за здравето. Те подпомагат лечението на редица болести, както и подобряват общото състояние на организма. Напълно потвърдени от науката са например ползите на минералната вода по отношение облекчаване симптомите на артрит, наличието на благотворно въздействие върху някои кожни заболявания, като псориазис и екзема, както и профилактика при високо кръвно налягане.

Минералните извори, пригодени за ползване под формата на басейни, независимо дали са открити или закрити, ще ви позволят да усетите ползите от съдържащите се във водата им минерали – сяра, калций, магнезий, калий, цинк и др.

bansko ski resort - Balkan Jewel Resort & Chalets

Тези полезни микроелементи се грижат за почистването и обновяването на кожата, премахвайки мъртвите клетки от нея. При редовно посещение на подобни места бихте могли да помогнете на тялото си да ограничи възникнали алергични реакции, както и да забавите процеса по стареене на кожата.

Тайната на минералната вода се крие не само в съдържащите се в нея минерали, но и в нейната температура. Ако тя е между 37°C и 42°C, рецепторите за болка в тялото ви ще бъдат блокирани, като това ще облекчи различни мускулни и ставни неразположения. Използването на минерални извори се препоръчва и за спортисти, за да може опорно-двигателната им система да се възстановява пълноценно и навременно от тежките физически натоварвания, които съпътстват активния им начин на живот.

Кои са най-известните минерални извори около Банско


Регионът на Банско е един от най-богатите на минерални извори в България. Това е следствие от уникалното му разположение. Благодарение на това, че се намира между три от нашите планини – Рила, Пирин и Родопи – територията на и около Банско е наситена с множество минерални извори.

bezbog hizha - Balkan Jewel Resort & Chalets

Повечето от тях са термални (топли) и хипертермални (горещи). Така Банско се превръща в една от най-желаните туристически дестинации. Възможността да започнете деня си с каране на ски или сноуборд, или пък просто с продължителна разходка в района, а накрая да го завършите подобаващо, потапяйки се в горещата вода на някой от множеството извори, е несравнима.

Ето и най-известните минерални извори, находящи се на територията както на община Банско, така и на съседните на нея – Гърмен, Разлог и Якоруда:

Добринишки минерални извори


Добринишките минерални извори са цели 17 на брой и са пръснати из цялото село, чието име носят, а също и малко извън него. Съдържанието на минерали във водата тук се състои най-вече от хидрокарбонати и сулфати, но също така можем да открием натрий и флуор. Тя е приятна на вкус, няма специфичен мирис, нито утайка, а температурата на изворите варира между 30 и 43°С.

Водата на Добринишките минерални извори може да ви помогне при различни болести и състояния, като артрит, ревматизъм, невралгии, ишиас, лумбаго, плексит; гинекологични заболявания, свързани с възпаления на яйчниците и матката, а в някои случаи и безплодие.

baseyn - Balkan Jewel Resort & Chalets

Добринище се намира на 8 км или 10 минути път с кола от Банско.

Извор Банище край с. Бачево


Изворите край с. Бачево са всъщност три, като там също така има един сондажен кладенец. Носят общото название Банище. Те са разположени на 2 км от селото, в посока Разлог. Банище се намира в местност, известна като Ръждавец. Природата там е неповторима, със спиращи дъха гледки.

Общият дебит на изворите плюс сондажния кладенец е 11 л/сек, а температурата варира между 19 и 26°С. Това прави Банище подходящ минерален извор за къпане по-скоро през летния период. Все пак може да се възползвате от полезните му води за пиене, защото са богати на натрий и флуор и са слабоминерализирани. Те са подходящи за лечение на инфекции на пикочните пътища, различни чернодробни и жлъчни заболявания. Въпреки лекия си мирис на сяра, водата е приятна на вкус.

Бачево се намира на по-малко от 12 км от Банско или около 15 минути пътуване с кола.

Минерални извори в с. Елешница


Минералният извор в с. Елешница се различава по химичен състав от останалите наоколо извори по това, че съдържа аргон. Благодарение на него водата оказва благоприятно въздействие върху различни белодробни заболявания, ако се прилага чрез инхалация.

mineralen 1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Това е възможно, тъй като температурата на водата на минералния извор в Елешница е 36°С. Дебитът му е 18 л/сек, а водата се характеризира с висока чистота и не съдържа нитрати, нитрити и амониеви йони.

Баните с минерална вода от Елешница оказват лечебно въздействие върху редица други заболявания, като дископатия, гръбначни шипове, ишиас, ставни и костни увреждания, кожни проблеми, рани и още много др.

Елешница се намира на почти 18 км от Банско и може да стигнете с автомобил до селото за малко над 20 минути.

Минерален извор в местността Св. Варвара


Друг термален извор в близост до Банско, но и до с. Елешница, е Св. Варвара. Носи името Мирото заради местността Св. Варвара, в която се намира. Този извор има 10 сондажа, като общият им дебит е 22 л/сек, а температура на изворната вода, измерена от мястото на водочерпене, е 58°С. Водата е с по-ниско съдържание на сяра.

Освен с лечебната си вода, местността е известна и с древно езическо селище, намиращо се в непосредствена близост до извора. По-късно се превръща в християнско оброчище, а оттогава носи и названието си. С местността са свързани легенди, които гласят, че който се измие с лечебната вода в него, може да се изцери от всякаква болест.

mineralen izvorr - Balkan Jewel Resort & Chalets

Може да стигнете до местността Св. Варвара на връщане от с. Елешница към Банско. Трябва да пресечете р. Места и така ще стигнете до мястото.

Минерални извори в с. Огняново


Огняново е още едно чудесно място с минерални извори, което е подходящо както за балнеология, така и за планински туризъм. Огняново се е развило в курортно селище, тъй като се захранва от общо 24 минерални извора. Общият дебит на всички тях е 102 л/сек и имат средна температура на водата 39-40°С. Те се характеризират като хипертермални, но същевременно са с ниска минерализация на водата.

Местните вярват, че минералните води в с. Огняново лекуват над 100 вида заболявания, свързани с опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. Всеки месец за балнеологични процедури идват както български, така и чуждестранни туристи от цяла Европа.

min izvori 1 - Balkan Jewel Resort & Chalets

Село Огняново е на по-голямо отстояние от Банско, като се намира на 48 км от града. Необходими са ви около 45 минути с кола, за да стигнете до изворите.

Минерални извори в Якоруда


Минералните извори в Якоруда са два и има също така 1 сондажен кладенец. Минералната вода е характеризирана като хипертермална, с температура около 42°С. Тя е слабоминерализирана, като съдържа сулфати, хидрокарбонати и натрий, а най-висока е концентрацията на флуорид. Водата в Якоруда е бистра и без мирис, което я прави и приятна за пиене. Лекува стомашно-чревни, бъбречни и кожни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Якоруда се намира на почти 31 км от Банско и ще ви е необходим около половин час, за да стигнете до този град.

Така, с последната ни спирка, водеща ни към минерални извори, нашата виртуална разходка неусетно приключи. Ако все още не сте планирали семейната си почивка край Банско, може да изберете хотел Балканско бижу като уютно място за отсядане.

ploshtad yakoruda - Balkan Jewel Resort & Chalets

При нас може да се насладите на прекрасни гледки от всяка стая, на вкусни домашни рецепти, а най-хубавото е, че може да ни посетите заедно с вашия домашен любимец, без значение от размера или породата му. Така ще осигурите пълноценна почивка за цялото семейство. Хотел Балканско бижу се намира между Банско и Разлог, което ви гарантира изглед към трите планини – Рила, Пирин и Родопи. А ако все още не сте избрали кои други места около Банско да посетите, разгледайте блога ни, където сме ви подготвили статии с разнообразие от възможности.

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация