Назад към корените: “Пирин пее” 2022

Назад към корените: “Пирин пее” 2022

риза с бродерия и фолклорни мотиви

Да открием кои сме и да опознаем себе си по-добре. Не е ли това, към което се стремим през целия си живот? Един от най-добрите начини човек да се върне към корените си е, като посети планината. Мистиката ѝ и топлата ѝ прегръдка подканват към завръщане към себе си и към историята – нашата собствена и тази на страната ни. 

Сигурни сме, че ще се съгласите с нас, че е изключително важно да познаваме историята си. Народ и човек, който не познава миналото си, е като дърво без корен – не може да съществува. А планината е най-доброто място човек да опознае себе си и да разбере кой е. Тя притежава особено очарование, което кара всеки посетил я да притихне и да прояви истинската си същност. 

Самите планини често са пазителки на традиции. На легенди, на приказки, на обичаи. Пирин и Рила не правят изключение. Гордо извисяващи се, те не само притежават невероятни природни богатства, но и ежегодно са домакини на събития, целящи да опазят българския дух и фолклор. Едно от най-популярните събития, провеждащи се в местността Предела в района, е фолклорният фестивал “Пирин пее”. 

красивата Пирин планина, подходяща за разходка по време на почивка около Банско

“Пирин пее” 2022 – музика и танци, които прескачат границите на времето

Ако сте решили да организирате почивка около Банско, краят на юли е чудесно време за това. На 30 и 31 юли в местността “Предела” ще се проведе XVI събор за народно творчество “Пирин пее”. В рамките на тези два дни ще може да се насладите на богата програма, включваща изпълнения на самодейни фолклорни състави. 

Събитието ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, и обещава да зарадва гостите с много музика и танци. Множество състави от общините в Област Благоевград ще вземат участие и ще представят фолклорното наследство на региона. 

Непременно ви препоръчваме да посетите събитието, ако нямате планове за последния уикенд на юли. Автентични носии и накити, уникални танци, мелодични песни – ще останете пленени от красотата на българския фолклор. Любопитна подробност е, че за първи път съборът се организира през 1962 г. и тази година се навършват 60 години от първото му провеждане.

танци по време на събор за народно творчество Пирин пее

Да пазим миналото, за да имаме бъдеще

Посещението на подобен тип мероприятия е чудесен начин да покажем на децата си колко богат е българският фолклор и да възпитаме у тях любов към народното творчество. За да сме сигурни, че песните ще продължат да се пеят, а танците – няма да спират да бъдат танцувани, е важно да ги покажем на нашето продължение – децата.

Вярваме, че дори и да са малки, бързо ще бъдат завладени от ритмичността на българската народна музика и тя ще се запечата завинаги в сърцата им. Ако успеем да запалим искрата на любовта към родното у децата, още докато са малки, е сигурно, че ще българските традиции ще бъдат почитани и занапред. 

Пирин, Рила и техните необятни възможности

В случай че след събора искате да се разходите из района, ви препоръчваме да се отбиете до Панорамна алея “Стъпалата”. Ако пък би ви било интересно да видите защитени растителни видове, може да посетите местността “Круше”, намираща се в близост. Това е единственото находище у нас на растителния вид Laserpitium archangelica. 

В нашия блог ще откриете още вдъхновение за места, които да посетите, и спортни активности, на които може да се отдадете по време на своята почивка. В поредица от няколко статии ви разказахме за това колко красив е регионът и кои са най-популярните места, които си струва да посетите. 

Разбира се, освен с идеи за разходка, можем да ви бъдем полезни и като ви предложим уютно място за настаняване. Ако търсите къде да отседнете по време на фолклорния събор, заповядайте при нас в хотел Балканско бижу. Намираме се на 10 минути с кола от местността “Предела”. Ще ви предложим комфортни помещения и много удобства, които ще направят престоя ви в планината запомнящ се и още по-приятен.

събор Пирин пее - развлечение по време на почивка около Банско

В заключение може да обобщим, че планината е райско място, което има ключова роля за запазване на духа и традициите и за това човек да открие себе си. С топлата си прегръдка, с нежната си ласка тя приканва към завръщане назад към себе си, към корените и към миналото, което трябва да познаваме, за да имаме бъдеще. 

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация