Непознатите будители на Банско

Непознатите будители на Банско

Банско през есента

1 ноември е специална дата в българския календар. На този ден всяка година отдаваме почит към делото на всички книжовници, просветители, будители. Празникът започва да се отбелязва тържествено след предложение на Стоян Омарчевски през 1922 г. – министър на народното просвещение в кабинета на Ал. Стамболийски. Омарчевски предлага 1 ноември да бъде определен за ден на народните будители. Внесеното предложение среща радушна подкрепа и от управляващите, и от народа. През следващата година – на 3 февруари, цар Борис III подписва закон, с който утвърждава първия ден от месец ноември за Ден на народните будители.

Празникът всяка година се чества тържествено в цялата страна. Включително и в Банско. Празничният ден ни накара да запитаме доколко познаваме будителите, родени тук. Ще останете впечатлени колко много личности са родени в Банско. Всички знаем, че това е родният град на Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров и Неофит Рилски. Но освен на тях, Банско е дом и на много други будителите, за съжаление останали в историята недобре познати. Днес ви разказваме за трима от тях.

четенето на книги - безкрайно богатство

Марко Теодорович Везьов (Хаджитодоров) – търговец, собственик на кантори в Сяр, Белград и Виена и спонсор на един от първите славянски буквари. Всъщност букварът е издаден от самият Марко през 1792 г. по поръчка на сърбите – за сръбските деца. Българинът се е славил сред сърбите като начетен и умен, затова те му поверили задачата да създаде учебното помагало. Марко обаче искал книгата да служи не само сръбските, но и на българските училища. Затова адаптирал букварът и за българските ученици.

Желанието на Марко букварът да е полезен за българите се сбъдва. В периода на прехода от църковно-славянски към говоримия език букварът има ключова роля и е широко използван. Това е първото печатно учебно пособие, в което освен църковнославянските текстове, има кирилска азбука и новобългарска лексика. Видният за времето си търговец се заема и с разпространението на буквара. Разпраща екземпляри до родни училища, където учениците ще могат да се запознаят и популяризират знанието, което той е събрал.

куп с книги

Никола Попфилипов – преводач, учител, църковен и просветен деец. Придобива завидно за времето си образование и дълги години работи като учител в много български селища. Посветен е на каузата да разпространи знанията си. Преподава в Калофер, Чирпан, Пирдоп, Банско, Перущица, Свищов, Бобошево, Долен и Кресна. Във всички училища, в които учителства, въвежда взаимоучителната метода – по-напредналите ученици предават знанията си на другите ученици.

Попфилипов се занимава и с книжовна дейност. Създава учебници и помагала на новобългарски и открива курсове по грамотност за възрастни. Превежда и разпространява книги от гръцки на новобългарски. Пише и за най-разпространения български вестник през Възраждането – вестник “Македония”. Попфилов сътрудничи на вестника, като създава дописки и статии.

свитък, перо и мастило

Ангел Балев – общественик, просветен деец и участник в Илинденско-Преображенското въстание. От малък има всестранни интереси. Учи в Банско и в дн. Благоевград, след което завършва Американския колеж в Самоков. Успява да съчетае учене и работа. Докато учи, работи в печатница и посещава музикални курсове. На 12-годишна възраст започва работа и като библиотекар.

През 1903 г. се присъединява към Вътрешната македоно-одринска революционна организация и взима участие в Илинденско-Преображенското въстание. А от 1909 г. до 1959 г. се посвещава на просветно и книжовно дело. Учителства в Банско, взима активно участие за възстановяване на градското читалище, създава туристическото дружество в родния си град. През 1913 г. създава училищен хор. Паралелно с това, ръководи музикален състав и театрална трупа.

богата библиотека с книги

Банско е нещо повече от красиви гледки, ски писти и чист планински въздух. Той е история. Градът пази ревностно спомена за своите герои, за своите будители и за своите дейци на културата, книжнината и духовното. Посетете Банско и се потопете в неповторимата му атмосфера. Докоснете се до интересни забележителности и още по-вълнуващи истории. Ние от хотел Балканско бижу оставаме на разположение, ако търсите къде да отседнете. Намираме се между Банско и Разлог.

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация