10 пещери около и край Банско и Разлог | Списък (2022)

 10 пещери около Банско и Разлог, които си струва да посетите

Магическа пещера

Природата създава удивителни пейзажи и възхитителни форми, както наземни, така и в недрата на земята. Във всеки има различна и неподправена красота. Ако сте любопитни и жадни за нови места, които да посетите около Банско и Разлог, но искате да са малко по-необичайни, специално за вас сме подбрали 10-те най-запомнящите се пещери в този толкова китен регион, разположен в подножието на Пирин. Нека да започваме нашата виртуална разходка!

Банско и Разлог: места, богати на много пещери

Преди да ви запознаем с най-интересните пещери, които може да посетите, нека първо ви разкажем малко повече за непознатата страна на Банско и Разлог. Заради уникалните си условия с много водни източници, най-вече реки, в земните недра в района на градовете са се формирали множество пещери. До повечето от тях няма как да получите достъп, освен ако не сте опитен спелеолог и/или алпинист. Много от тях са на трудно достъпни без специализирана екипировка места, а доста често са и пропастни. Това означава, че входът на пещерата прилича на пропаст, през която трябва да влезете.

Мъж на входа на пещера

В картотеката на пещерите към Българска федерация по спелеология може да откриете близо 100 пещери, които се намират само на територията на Банско, а в района на Разлог са малко над 60, като всяка пещера има различна дълбочина, ширина, надморска височина и степен на влажност. Всичко това прави местонахожденията на двете населени места изключително любопитни за изследване от геоложка гледна точка. Само на такива местонахождения, каквито са пещерите, може да се проучи най-добре какво се случва в земните недра, какви химически процеси влияят върху водата, как тя се обогатява с минерали и не на последно място – какъв живот е съществувал и съществува в тях. В миналото те са първото убежище, подслон в лошо време и дори дом за древни хора и животни. Ето защо продължават да ни привличат и до днес със своята особена и магнетична притегателност.

10-те най-впечатляващи пещери около Банско и Разлог

Както вече споменахме, не всички пещери в района на Банско и Разлог са достъпни за обикновени посетители, които нямат умения и екипировка, за да достигнат до тях. Все пак не се отчайвайте, защото нашата колекция е подбрала едни от най-запомнящите се пещери, до които може да достигнете съвсем нормално.

Човек в голяма пещера

Един съвет: независимо по кое време на годината решите да посетите пещери, облечете се добре преди посещенията, тъй като всички те поддържат постоянни температури, вариращи до не повече от 10 ℃, и задължително бъдете със затворени обувки с добър грайфер. Голяма част от вътрешно земните формирования са влажни или мокри и при липса на добри обувки има вероятност да се хлъзнете, да се нараните, или да паднете, а това най-малко желаете да ви се случва, още повече по време на почивката ви.

И така, ето я и нашата класация:

 1. Пещера Снежанка
  Пещерата Снежанка е открита съвсем случайно през 1961 година от група пещерняци. Дължината ѝ не е голяма – едва 145 м, а годишната ѝ температура постоянна – 9℃. Новомахленската река е създала и оформила пещерата такава, каквато можем да я видим сега. Залите ѝ са изпълнени със сталагмити, сталактити, сталактони, драперии и синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. Вътре може да разгледате Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, Вълшебната зала. Последната има покритие от снежнобял кристален синтър, в която водата и специфичните условия са изваяли фигурка, напомняща на героинята от приказките. Ето най-краткия маршрут по-който да стигнете до нея! Пещера СнежанкаЕто и откъде идва името на пещерата. В средата на пещерата могат да се видят кръгли огнища, където също така са открити предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Има сведения, че траките са я използвали за свое убежище. Пещерата дава убежище през хибернационния период на редица редки видове прилепи. Снежанка се намира в близост до град Пещера, но въпреки това може бързо да стигнете по асфалтов път от Банско до нея.
 2. Пещера Лепеница
  Тази пещера е изключително красива и макар да не е съвсем до Банско, си заслужава да ѝ отделите от времето си. Разбира се, ако сте достатъчно мотивирани и имате подходяща екипировка. Пещерата Лепеница, носеща и името Дионисиевата пещера, е хоризонтална триетажна пещера от бял мрамор. От 1962 г. тя е обявена за „природна забележителност”, но едва в последните десетина години в нея се случва пропускане на посетители по втория сух етаж. Пещерата не е пригодена за всеки посетител, тъй като няма нужното обезопасяване. Ето защо се изисква влизане само с екипировка (подходящи обувки, предпазна каска, челник), а водачът е задължителен. Влизането се допуска само на малки групи до 10 човека.Откривател на пещери
 3. Местност Пещерите
  Името на местността говори само за себе си – в територията ѝ ще видите много пещери, струпани на едно място. От 2013 г. мястото е пригодено и за скално катерене. Местността Пещерите се намира на почти 4 км от Банско. Това ви позволява да се придвижите до нея и пеш, ако се нуждаете от истинска разходка. Просто е нужно да хванете пътя за хижа Бъндерица.
 4. Баюви дупки
  Баювите дупки са всъщност около 16 на брой пещери, намиращи се близо до Разлог в резерват със същото име. Повечето от тях са пропастни пещери и, разхождайки се в резерват Баюви дупки-Джинджирица, всъщност може да разберете защо живописната местност е кръстена така.
 5. Харамийска дупка
  Харамийска дупка е разположена до Триград, което я прави част от Триградския пещерен район, през който текат реките Въча, Буйновска, Триградска, Мугленска и Широкалъшка. Те са допринесли за оформянето на пещерата. В нея са открити останки от първобитни хора, чиито макети може да видите съвсем в началото на пещерата. До входа ѝ може да стигнете от изходния пункт за друга пещера – Дяволското гърло. Харамийската дупка е проходна пещера, а за да влезете в нея ще ви е нужно специално оборудване, което се подсигурява от опитните водачи, извършващи и самото водачество. В пещерата се влиза след предварително записване, тъй като не е отворена за стандартни посетители.Харамийска дупка
 6. Шаралийска пещера
  Шаралийската пещера е трудно достъпна и за нея също са ви нужни екипировка и опитен водач. Тя се намира в непосредствена близост до село Илинденци. Поради все по-повишения интерес към нея от 2013 г. насам е официално обявена с цел да се опазят редките видове прилепи, които започват своята хибернация от началото на декември до края на март на територията на пещерата. Можете лесно да стигнете до Шаралийската пещера от Банско по асфалтов път.
 7. Вълчанова пещера
  В статията ни за 15-те исторически обекта в Банско и около него, които да посетим, ви разказахме за тази известна пещера, но няма как да не я споменем и тук. Тя носи името си на Вълчан войвода, за който се говори, че е бил най-богатият български войвода. Според някои митове за него, легендарните му обири са му донесли 10 тона злато. В пещерата и нейния район се твърди, че е укривал това имане, а ранените от 72-те чети, които предвождал, можели да се лекуват в нея, тъй като на единия от етажите ѝ имало пригодена лечебница.Вълчанова пещера
 8. Пещера Бойчова дупка
  Пещерата се намира в едноименната местност Бойчова скала в близост до село Логодаж. Въпреки че Бойчова дупка е изследвана и картирана отдавна, в нея не е можело да се влиза спокойно поради отсъствието на инфраструктура. В момента такава се изгражда, за да може всеки любител на подземните приключения да ѝ се наслади. В пещерата са открити много представители на пещерната флора и фауна, а в галериите и са запазени многобройни интересни карстови образувания. Поради тази причина тя е обявена за природна забележителност и е в списъка на защитените обекти в България. Няма да ви отнеме много време да се разходите до там от Банско, и въпреки че пещерата все още не е съвсем уредена за посещения, местността е живописна и си струва да бъде посетена.
 9. Пещера Маноилова дупка
  Маноилова дупка, наричана още Мануиловата пещера, е пещера, намираща се край село Рибново. Тя е дълга 2175 м, което я превръща в една от най-дългите пещери в България. Разположена е на долния склон на Рибновско дере. Пещерата има два етажа, като те се разклоняват навътре, на 300 метра след входа. Долният етаж е недостъпен, тъй като водите на Рибновско дере минават през него. В близост до село Рибново те излизат на повърхността, оформящи карстовите си извори. Водният етаж представлява комплекс от коридори, малки зали, водопади и прагове. За по-малко от час може да стигнете от Банско до селото и да разгледате Мануиловата пещера.Сталактити в пещера
 10. Пещера Хана
  Тази пещера не блести с големината, нито с дълбочината си. Прилича повече на ниша, но местността, в която се намира, прави пещерата Хана магическа. Гледката, разкриваща се от входа ѝ, е изключително приятна. Пещерата се намира над хижа Бъндерица, но можете да я пропуснете, тъй като е сякаш скрита от погледа. Трябва да тръгнете по пътеката, намираща се отдясно на бунгалата, и след това да завиете веднага вляво, минавайки зад тях. Ще видите маркировка за хижа Вихрен. Хубаво е да попитате някой от хижа Бъндерица да ви упъти по-подробно. Това е една от близко разположените пещери край Банско, така че не пропускайте да отделите от времето си и за нея.

Виртуалното ни пътешествие из подземните красоти в района на Банско и Разлог е към своя край. Надяваме се тази класация на 10 пещери да ви е била полезна и интересна. Ако се чудите къде да отседнете в района, за да може да посетите всички тези природни забележителности, хотел Балканско бижу ви чака с отворени врати. При нас може да се насладите на първокласна почивка със спиращи дъха гледки към Пирин, Рила и Родопите, в уютни и стилни апартаменти, студия, а защо не и да наемете някоя от луксозните ни вили. Към нашия комплекс има спа, басейн, ресторант с превъзходна кухня, а най-хубавото е, че може да дойдете дори с домашния си любимец! Заповядайте в хотел Балканско бижу! Очакваме ви с нетърпение!

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация