Разходка из Пловдив - Balkan Jewel Resort & Chalets

Разходка из Пловдив

Разходка из Пловдив

Градът на седемте хълма

Пловдив е втория по големина град в България, с история датираща от над 6000 години. Пловдив е най-стария жив град в Европа, постояно обитаван от 6000 годии преди Христа.
Известни исторически паметници включват:

Римският амфитеатърСтарият град и много други.

Пловдив е впечатляващ град, съчетавайки хилядолетна история, уникална атмосфера и естествени красоти, включващи живописните шест хълма, спокойната река Марица и мистичната Родопа планина..

След всичко изброено до тук, не е случайно, че повечето Българи и чуждестранни посетители смятат Пловдив за най-красивия град в България.

История на Пловдив

През 2019 Пловдив ще бъде първият Български град избран за културна столица на Европа

Пловдив е вторият по големина град в България след София по население, площ и значение. Река Марица е най-голямата на Балканския полуостров най-пълноводната и с най-голямата водохващаща зона в България. Двете части на Пловдив, разделени от реката, са свързани с шест моста.

Пловдив има хилядолетна история. Следите от най-ранните обитатели на тези земи се датират от праисторическите времена. Той възниква като тракийско селище под името Евмолпия през I хилядолетие пр. Н. Е. На хълма Небет Тепе (Небет, Таксим и Джамбаз). По-късно той получава името Филипопулис. През III – I в. Пр. Н. Е. Селището вече се е наричало Поулпудева и е било мишена на непрекъснати келтски нашествия. С появата си през I в. Сл. Н. Е. Римляните го наричат ​​Тримонциум (Трите хълма) заради дървесните хълмове, върху които е построен. През Средновековието градът е бил известен с името Филипопулис. Падал под римско влдение, градът бързо се развива, като икономически, културен и политически център на римската провинция Тракия. След IV век след Христа, по време на разпадането на Римската империя, градът остава в източната си част, т.е. Византия. Той е включен в границите на българската държава по време на походите на хан Крум в началото на IX век и се споменава под българското име Пълдин, както и подобната му форма Пловдив, Плувдив, Плувдин.
Градът е освободен на 17 януари 1878 г. Този най-голям български град става столица на Източна Румелия, след раздробяването на България според разпоредбите на Берлинския конгрес. По-късно в Пловдив продължава да се живее наситен и пълноценен живот като втори по големина град в България. Известният Международен Пловдивски панаир се провежда тук като вид продължение на Първото българско изложение от 1892 г. Панаирните площадки са по поречието на река Марица, в северната част на Пловдив. Панаирът се провежда два пъти годишно – началото на май за потребителски стоки през септември – за промишлени стоки. Пловдив е известен и като център на богат земеделски регион, с голямо разнообразие. На пазара се предлагат екологични плодове и зеленчуци на ниски цени . Градът също е основен културен и образователен център. Освен оперна, театрална и куклено-театрална постановка, множество концерти и артистични събития, Пловдив е град-домакин на традиционните събития, Пловдив е град-домакин на традиционните фестивали, изложби, биенале и много други културни събития. Забележителности Античният театър на Флипопулис е построен през 2 век сл. Хр. При римския император Траян и съществува до около V век, когато е разрушен от пожар по време на атака срещу града. В него се настаняват около 6 000 зрители, които гледат изпълнение от 28 реда пейки, разделени на две нива с проход. Многобройни надписи на гръцки са открити и могат да се видят на платформи, по фриза на сцената, в горната част на някои седалки, на фронтоните на статуите. Театърът е добре запазен в първоначалния си архитектурен план и е един от знаковите римски театри. Днес това е един от най-атрактивните културни центрове в България. Къде се провеждат открити шоута

  • Възможни са отстъпки за повече от един човек.
  • *На разположение през цялата година

Ако искате да посетите този красив град, моля пишете ни!

Сподели ни:

Don`t copy text!

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация