За първи път на семейна ски почвивка - как да се подготвим?

За първи път семейно на ски – как да се подготвим?

четиричленно семейство на семейна почивка зимата в Банско

За какво се сещате, когато чуете “зима”? Мнозина асоциират това време от годината със студ. Макар понякога наистина да е студена, тя остава сезонът на топлите емоции. Този период от годината позволява да посветите повече време на любимите си хора. Зимните месеци са изпълнени с почивни и празнични дни, които може да прекарате със семейството. Може да играете на различни игри в снега, да се спускате с шейни или да карате ски заедно. Ако сте решили да се отдадете на семейна ски почивка, ето какво трябва да знаете. Подготвихме няколко съвета, за да ви помогнем. В случай че за първи път сте на зимна семейна почивка ще карате ски заедно, ще ви бъдат от полза.

1. Изберете курорт, който предлага добри условия

  • Заложете на място с писти за деца или за начинаещи

За щастие, голяма част от родните курорти разполагат с такива. Ние ви препоръчваме Банско. Дължината на ски пистите тук достига 75 км, като близо 30% от тях са подходящи дори и да нямате голям опит. С лесна степен на трудност се определят ски път Банско, ски писта Шилигарник 1 и ски писта Тодорка – в ниската си част.

  • Изберете ски инструктор или ски училище

Добре е децата да бъдат въведени в света на ските от професионалист. Той ще им покаже каква трябва да е позицията на тялото. Ще ги научи как да се правят завои и как да падат, без да се нараняват. Разбира се, с това бихте могли да се справите и вие, ако имате опит на ски пистите. Но все пак ви съветваме да се доверите на квалифициран учител. На територията на Банско има множество училища, които предлагат ски обучение. Предлагат се както индивидуални, така и занимания в група. Вие най-добре познавате детето си и може да прецените кой вариант ще е по-добър за него. Но децата обикновено се забавляват повече, когато са със свои връстници. Затова може да обмислите вариант за групови занимания.

3 1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
  • Открийте подходящ хотел

След дълъг ден на ски пистите ще се нуждаете от пълноценен отдих. Изберете хотел, който разполага с удобни и комфортни помещения. В Balkan Jewel на ваше разположение са уютни студиа, модерни едноспални и двуспални апартаменти, и луксозни вили. Помещенията са оборудвани с всичко необходимо, за да бъде престоят ви приятен и спокоен. В хотела ще откриете и релакс зона, в която може да се отпуснете с различни по вид масажи.

Ако искате да опитате традиционни български ястия, може да посетите ресторанта на комплекса. Готвачите залагат на свежи продукти и изпитани стари български рецепти. Блюдата със сигурност ще ви впечатлят с неповторимия си вкус.

Част от добрата подготовка на една семейна почивка включва и разговор с децата. Създайте им приятна нагласа за предстоящите събития.

2. Говорете с малчуганите и им кажете какво могат да очакват

Споделете им, че в началото ще падат често, но това е напълно нормално. Всеки старт е труден. Ако имате повече опит на ски пистите, дайте им съвет. Разкажете им истории от моментите, в които вие сте се учили да карате ски. Важното е да разберат, че карането на ски е едно забавно приключение и няма от какво да се страхуват. Може да им предложите да участват в събирането на багажа. Така ще се ангажират в по-голяма степен с предстоящата семейна почивка.

5 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

3. Изберете заедно подходяща екипировка

Ако това е първият ви път на ски пистите, ви съветваме да не купувате ски оборудване. По-добре да наемете това, което ви трябва. Така ще можете да прецените дали карането на ски е “вашето нещо”, без да харчите голяма сума пари. В Банско има много места, от които може да наемете екипировка. Разбира се, някои неща – като дрехите, с които ще се спускате, е добре да купите предварително. Ето и какво още ви трябва, за да бъде почивката приятна:

  • Ски и щеки – Неслучайно започваме с тях. Те са най-важната част от една ски почивка. Многообразието от цветове и модели лесно може да ви обърка. Затова ви препоръчваме да изберете на място и задължително да ги пробвате. Дължината на ските често се определя от височината и теглото на този, който ще ги кара. При избора на щеки трябва да внимавате ъгълът между предмишницата и подмишницата да прав.
  • Ски обувки – Децата може да бъдат привлечени от някой модел заради цвета му. Но на първо място трябва да е удобството. Пробвайте различни модели, преди да вземете окончателно решение. Уверете се, че обувките, на които сте се спрели, са ви удобни и че няма луфтове.
  • Ски облекло – Може да заложете на ски костюм или да изберете панталон и яке. Какъвто и да е вашият избор, е важно да се водите от няколко основни изисквания. На първо място, облеклото трябва да е водо- и термоустойчиво. То трябва да запазва тялото топло и сухо. Важна е и материята, от която е направено. Тя трябва да позволява на тялото “да диша”. Не на последно място, вижте дали е ветроустойчиво и устойчиво на късане. Облеклото трябва да е от здрава материя, за да устои на падания.
4 1 - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham
  • Ски каска – Макар опитните скиори често да пренебрегват каската, тя е много важна. Особено ако нямате опит по пистите. Тя ще ви предпази от инциденти и сериозни наранявания. Изборът ѝ върви ръка за ръка с избора на ски маска.
  • Ски маска – Важно е да изберете такива с добра UV защита. Маски със светли плаки (златни, зелени, розови) са подходящи, когато времето е облачно. Тези с тъмни плаки (кафяви, сиви) са добър избор, когато денят е ясен и светъл. 

И да обобщим. Добрата подготовка и правилната екипировка са важни за доброто прекарване. Но най-важно от всичко остава да се забавлявате. Опитът показва, че децата помнят това, което правят със своите родители. Подарете им семейна ски почивка в Банско. Тук тя ще е изпълнена с прекрасни емоции и много усмивки.

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация