Великден в Банско, в подножието на Пирин планина

Великден в Банско, в подножието на Пирин планина

Великден в Банско и Пирин

Шарени яйца, вкусни козунаци, крехко агнешко. Започнат ли да се чуват тези думи, значи Великден се задава зад ъгъла. Възкресение Христово е един от най-светлите християнски празници. Обикновено дните около празника са почивни. Това позволява цялото семейство да се събере и да се забавлява. 

Подготовката най-често започва с избор на място. Някои решават да го посрещнат празника в чужбина, други пътуват към родните си места. За да бъде празненството приятно, е важно да изберете такова място, което предлага комфорт за цялото семейство. А има ли по-уютно място от планината? Предлагаме ви да отпразнувате Великден тази година в Банско, в подножието на Пирин планина. 

Великден сред уникалната природа на Пирин

Съберете любимите си хора и се насочете към Разложката котловина за един незабравим уикенд. Посрещнете Възкресение Христово сред красива природа и чист въздух. Не отричаме, че празнуването в града също може да бъде забавно. Но прекарването на празника в планината има свой собствен чар. Тя предлага спокойствие, уют, тишина. Кара човек да се смири, да замълчи, да открие себе си. А това изцяло кореспондира с посланията, които Великден носи – за мир и светлина. 

Ако се питате какви са предимствата на този район, ще ви кажем. Тук можете да съчетаете семейната ваканция с приятна почивка. Имате възможност да се насладите на свеж планински въздух и да се отдадете на много забавления цялото семейство. И Банско, и Разлог предлагат добри условия за пълноценен релакс. Позволяват да се откъснете от ежедневието и да създадете незабравими семейни спомени. 

семейни забавления около Банско

Ако сте любители на преходите сред природата, Банско със сигурност ще ви очарова. Курортът е популярен не само със своите ски писти, но и с красивата си природа. Районът е богат на забележителности и интересни места за посещение. Невероятните природни дадености на региона привличат ежегодно много туристи. В случай че изберете да прекарате Великден тук, не пропускайте да се докоснете до райските кътчета на района. Отделете един ден за разходки сред природата. Сред най-популярните места са:

  • Бъндеришки езера – Намират се в централната част на Северен Пирин и са общо 16. Само 5 от тях имат свои имена, но ви гарантираме – всички ще ви очароват със своята красота.
  • Байкушевата мура – Това е най-старото дърво у нас и едно от най-старите в света. Смята се, че е на над 1300 години.

  • Връх Вихрен – Ако успеете да изкачите втория по големина връх в България, пред вас ще се открият величествени гледки. Не пропускайте да им се насладите. Наистина са впечатляващи. 

За разходка из Банско ви препоръчваме да посетите Стария град. Тесните калдъръмените улички и старите възрожденски къщи ще ви пренесат в една отминала епоха. Ето и още няколко интересни места за посещение, намиращи се в самия курорт:

  • Църквата “Света Троица” – До построяването на храм-паметника “Александър Невски”, тя е била най-големият православен храм у нас. Днес е обявена за паметник на културата и се намира в близост до друго емблематично за града място – къщата музей “Неофит Рилски”.
  • Къщата музей “Никола Вапцаров” – Банско е родният град на много знатни българи, сред които и поетът Никола Вапцаров. Къщата музей се намира на централния площад в Банско и всъщност е родният дом на поета. 
  • Художествената галерия на града – Ако искате да възпитате у децата любов към изкуството, не пропускайте да я посетите. Заедно може да разгледате картините, съхраняващи се в нея.
Красива природа около Банско

И Разлог има какво да предложи на своите гости. Сред най-популярните обекти се нарежда централният парк. Той е сред любимите места на местните за отдих и почивка. Ще ви плени с вековна зелена растителност и прозрачно чисто езеро. Тук се намират също 12 мраморни плочи с животински знаци, които са подредени в кръг като древен слънчев календар. Сред местата, които може да посетите в Разлог, са още:

  • Църквата “Свето Благовещение” – Ако се отбиете до нея, ще забележите, че пред много от иконите са поставени ръкоделия. Това е така, защото жителите на града се грижат за църквата сякаш е техен дом. 
  • Историческият музей “Никола Папарунов” – В него се съхраняват богата колекция от стари книги, традиционни за региона носии и керамични изделия, дело на местните занаятчии. 

Великден в хотел Балканско бижу

Намиращ се между Банско и Разлог, хотел Балканско бижу е идеалният избор за един различен Великден. Ако решите да бъдете наши гости, ви гарантираме, че това ще е празник, за който ще си спомняте с усмивка дълго след това. Погрижили сме се да създадем уютна атмосфера и много развлечения, за да не скучаете нито за миг. Празничните ни пакети включват 3 или 4 нощувки със закуски или закуски и вечери, специален празничен обяд, ползване на релакс зона и детски кът. Приятното прекарване на цялото семейство е гарантирано. Ще ви очакваме, за да отбележим Възкресение Христово заедно. 

Великденска трапеза в хотел до Банско

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация