Дегустация на вина в Мелник, разходка до Роженския манастир и Рупите - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

Дегустация на вина в Мелник, разходка до Роженския манастир и Рупите

Тур в Мелник

Мелник

 

Мелник е най-малкият град в България(население 230 души), известен е с превъсходното червено вино местно производство. Добре познат факт е, че Римските Императори поръчвали вино от Мелник и традицията е живва и до днес.

Историята на Мелник

 

Мелник е стар град с богато минало. Създаването му е проследено до древните Траки, след което е било населено от Византиици и Българи. Името на града се асоцира със земните пирамиди, които го заобикалят.Градът е в границите на България от 9-ти век.

Силна и трудно достъпна крепост е построена през 13-ти век, за защита от Византииците. Мелник става столица на независимият Деспод Алекси Слав(син на сестрата на цар Калоян) През средните векове бил центр на богата култура, като поддържал връзка с Венеция и Добровник Хората от Мелник се радвали на богатство и просперитет. Те започнали да строят големи и красиви къщи и да заделят средства за обучението на техните деца.

История на Роженския манастир

 

Роженския манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес.. Според доказателства манастирът съществува от 9-12 век. През 14-ти век манастирът бил известен със калиграфката си школа. Главната църква на Роженския манастир се отличава с рядко единство и хармония на вътрешната си украса. Тя е от малкото запазени до днес оригинални ансамбли, в които всяка съставка е обмислено съчетана с останалите. Особено значение в църковния интериор, в организацията на храмовото пространство има иконостасът В наоса на църквата е създаден живописен ансамбъл със сложно идейно съдържание и високи художествени достойнства. Тематичният му обхват не се изчерпва с традиционните евангелски сюжети, нито със символичните композиции, задължителни за украсата на всеки християнски храм. Тук са включени изображения, специално свързани с култа към Богородица, на която е посветена църквата и самият манастир. В най-горния пояс на южната и северната стени са илюстрирани 24 строфи (песни) на Богородичния акатист – този истински шедьовър на византийската химнична поезия, в който Богородица се възхвалява като майка на бога – слово и като защитница на византийската столица от многобройните й врагове. В стилово отношение тези стенописи представляват един от най-своеобразните варианти на балканската монументална живопис от XVIII век. Северозападният параклис на църквата е посветен на св. Безсребърници (св. Врачи-лечители) Козма и Дамян, чийто култ е разпространен в цялата област, известна от древността с лековития си климат и минерални извори. Той е украсен със стенописи от XVIII век. Наред с образите на патроните св. Козма и Дамян вляво от входа се откроява изразителният портрет на монахинята Мелания.

Рупите

 

Село Рупите е разположено в Петричко-Санданската котловина. Отстои на около 8 километра северно от общинския център Петрич. На 2 километра източно от селото се намира вулканското възвишение Кожух. В източното подножие на възвишението в землището на селото е разположена известната местност Рупите, известна с лечебните си минерални извори с температура 75°C. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 700 мм.

Селото е известно като мястото където е живяла и е погребана Българската врачка Баба Ванга.

Пакети

 

Опция 1

  • Дегустация на вино, разходка в град Мелник и посещение на земните пирамиди.
  • Последвано от посещение на Роженският манастир, най-старият манастир в България.
  • Включено е: екскурзовод, транспорт и дегустация на вино

Опция 2

  • Посещение на Рупите и рама на Ванга
  • Мелник и дегустация на вино
  • Роженският манастир
  • Включено е: екскурзовод, транспорт и дегустация на вино

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация