До Банско с родопската теснолинейка - The Balkan Jewel resort TM collection by Wyndham

До Банско с родопската теснолинейка

на почивка в Банско с теснолинейката

Пуф-паф! Пуф-паф! Колелата тракат в такт, пътниците ентусиазирани заемат своите места, влакът отпътува от Септември за Добринище. В случай че сте пътували с родопската теснолинейка, много добре знаете за какво говорим. А ако не сте – непременно ви препоръчваме да го направите.

Пътят от началната до крайната гара е продължителен – около 5 часа, а разстоянието – 125 км. Но всяка минута, уверяваме ви, си заслужава. Пътуването с теснолинейката ще ви помогне да опознаете България отблизо – ще видите колко малки и живописни кътчета крие страната, пред вас ще се разкрият великолепни пейзажи, а пътуването като цяло ще се запечата в съзнанието ви като мил спомен.

на почивка в Банско с теснолинейката

Неслучайно пътуването с влака се е превърнало в истинска атракция. Към момента това е единствената функционираща теснолинейна железопътна линия в страната и много семейства избират да се повозят заедно. За децата винаги е изключително вълнуващо да се качат на теснолинейката. Да се настанят комфортно във вагона, да гледат с любопитен поглед през прозорците, да следят внимателно картините, сменящи се пред очите им.

Почивка в Банско и Разлог: Как да стигнем до там с влак?

Ако сте планирали почивка в Банско и не разполагате с кола, изберете влака, за да се придвижите. Пътуването с теснолинейката е истинско приключение. Разказахме ви колко интересно е то за децата. Вярваме, че ще бъде не по-малко и за вас и че и вие с любопитност, присъща на малчуганите, ще опознавате България и нейните красоти.

Банско и Разлог са сред крайните спирки на теснолинейката. Близо 4 часа и половина ще ви трябват да стигнете до Разлог и още 15-20 минути до Банско. Но дългият път ще ви се отплати с вълшебни гледки и приятна почивка след това. Двата града са сгушени в прегръдката на Пирин и Рила и предлагат прекрасни условия за отдих целогодишно. Ако ви е любопитно да разберете какво може да ви предложи планината през топлите месеци, прочетете последната ни статия. А за тези от вас, които обичат да научават нови неща, споделяме малко повече информация за самата теснолинейка.

За любознателните: 3 любопитни факта за теснолинейката

 

планински гледки

Вече ви споменахме – това е единствената теснолинейна железопътна линия в страната. Това, което може да допълним, е, че тя е с междурелсие 760 мм. Най-разпространеното междурелсие в България е 1435 мм. Както сами се досещате, теснолинейката се движи по междурелсие, близо два пъти по-малко от стандартното. По пътя си тя спира на 25 спирки (общо 27 с началната и крайната гара), като средната скорост, която развива, е 25 км/ч.

От Септември поема на юг, преминава през дефилето на Чепинска река, спира във Велинград и се насочва към най-високата гара на Балканите – гара Аврамово (1267 м надморска височина). От там поема към Разложката котловина и спира в Якоруда, Белица, Разлог и Банско, след което се отправя към крайната си гара – Добринище.

Една от спирките на влаковата композиция е гара Цепина. Там се намира и дом-музей на теснолинейката. Ако го посетите, ще може да видите богата колекция от снимки, проследяващи как е построена тя, и табло-разписание от 1985 г. Доброволци са се постарали да запазят максимално начина, по който е изглеждала някогашната канцелария на гарата, така че имате възможност да се потопите в автентична обстановка от миналия век.

За Деня на Съединението: Атракционно пътуване

Тази година България чества 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Предлагаме ви да използвате почивния ден и да се насладите на пътуване с теснолинейката. Какво по-хубаво от това да използвате празничния 6 септември, за да се впуснете в приключение от гр. Септември? Съветваме ви да вземете билети предварително, тъй като обикновено много семейства решават да използват почивните дни, за да споделят моменти заедно. Актуална информация за разписание и цени на билетите може да откриете в сайта на Български държавни железници.

Пътуването с теснолинейката е вълнуващо за малки и големи. Ако решите да предприемете такова, със сигурност в края му ще имате приятни спомени, които ще пазите дълго. Обхватът по пътя на места може да се губи, но със сигурност ще откриете себе си сред красивите гледки и уникалната природа.

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация