Уикенд в Разлог: Какво си струва да посетим?

Уикенд в Разлог: Какво си струва да посетим?

разходка по време на семейна почивка в планината

Семейна почивка в планината. Наслада, прохладен въздух, незабравими спомени. Почивката в планината е синоним на вълшебство. Ако искате да прекарате време с любимите си хора в прегръдката на Пирин, хотел Балканско бижу е точното място. Чист въздух, вълшебни гледки, многообразие от възможности за разходки, релакс и забавления. Това ви очаква тук.

Разбира се, своя престой може да съчетаете с помещение на интересни забележителности. Както вероятно знаете, хотел Балканско бижу се намира между Банско и Разлог. Вече ви споделихме кои места си струва да посетите в Банско. Затова днес отправяме поглед към Разлог. Разказваме ви до кои места, намиращи се в града, си струва да се отбиете. Но преди това нека ви представим накратко града.

Разлог е малък, но прекрасен и гостоприемен град. С богата история и интересни забележителности. Също като Банско, китно сгушен в планината. Разлог се намира между живописните Рила, Пирин и Родопи и предлага чудесни възможности за отмора. Градът може да се похвали с чист планински въздух, малки уютни кафенета, зелени площи и вкусна храна. Всичко това го превръщат в едно чудесно място за приятен отдих. Преди да бъде познат като Разлог, градът е носил името Мехомия.

Ако не сте били досега в Разлог, е време да посетите това страхотно градче. А ето и какво да видите по време на срещата си с града.

поглед отвисоко към Разлог

Църквата “Свето Благовещение Богородично”

В края на 19. век съществуващата тогава църква се оказва малка за нарасналото население на града. Видният български деец и революционер Никола Каназирев научава за това и дарява нива, на която да бъде построен новият храм. Местната власт се заема с тази задача и през 1914 г. започва изграждането на храма. Взето е решение църквата да носи името “Благовещение Богородично”. Църквата е осветена през 1939 г.

Днес църквата е главният храм на града и един от най-важните храмове за Пиринския край. Светъл, просторен и с прекрасни бели куполи. Впечатлява с красиви стенописи, добре поддържан двор и висока 26-метрова камбанария.

запалени свещи в църква в Разлог

Историческият музей

На близо 200 м от църквата “Свето Благовещение Богородично” се намира друга важна за града забележителност – историческият музей. В началото, когато отваря врати, запознава посетителите с живота и делото на Никола Парапунов. Близо 50 години след това – през 2000 г., е взето решение музеят да бъде трансформиран в Исторически музей.

Днес това е мястото, където може да видите богата колекция от носии, украшения, тъкани и керамични изделия. Може да видите как са живели местните през 19. век и да се потопите в автентична за това време атмосфера. Музеят пази културните ценности на Разложкия край и е част от поредица възрожденски къщи, обявени за паметници на културата.

керамични изделия

Парк “Разлог” и древен слънчев календар

Паркът с езерото е едно от местата, които не трябва да пропускате да посетите. Особено ако сте с деца. Красиво, просторно, изпълнено със зеленина. Всичко това го прави идеално място за отдих и разходка.

Край езерото, на просторните зелени площи, са разположени 12 мраморни плочки. Плочките формират кръг, а върху тях са изобразени образи на животни. Това всъщност представлява слънчев календар. Разположеният днес в парка календар е копие на древния слънчев календар и е дело на местен скулптор. Оригиналът на календара е намерен в Разлог от иманяр. Местният скулптор се вдъхновява и успява да го пресъздаде.

Панорамна алея “Стъпалата”

За нея вече сме ви разказвали тук. За тези, които са пропуснали, ще споменем, че това е кула с височина 12 м, от която се открива невероятна панорамна гледка към Разлог. С поглед може да обхванете целия град.

Кулата е всъщност най-високата точка в местността Голак. Маршрутът е лек и приятен, подходящ и за деца. Спокойно може да се качите с малчуганите до кулата. По пътя има местенца за отдих, както и табла с любопитна информация. Ако се интересувате от историята на Разлог и околностите, може да се спрете и да прочетете.

поглед към Разлог от панорамна алея Стъпалата

Ако сте си задавали доскоро въпроса “Къде да отидем на почивка в планината?”, вярваме, че вече знаете отговора. Банско и Разлог със своята красота, спокойствие и прохладен въздух са отличен избор за вашата семейна почивка в планината. Готови ли сте да се впуснете в приключението, наречено “на планина с цялото семейство”?

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Домашни любимци по желание - 20.00 лв

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация