Семейна почивка в Банско и Разлог - какво да правим есента?

Семейна почивка в Банско и Разлог – какво да правим тази есен?

красив есенен пейзаж над Пирин планина

Есента е пъстър килим от шарени листа, топъл чай, великолепни гледки. Тя е чудно ухание след дъжд, аромат на печена тиква и символ на новото начало. Тя е вълшебство! За това колко прекрасни са Банско и Разлог през есента – вече ви разказахме. Днес ви даваме няколко предложения какво може да правите в района през този сезон. 

Разбира се, ако решите да посетите курортните градчета през друго време на годината, няма да сгрешите. Винаги има какво видите и да правите. Банско е очарователен и предлагащ множество възможности за весело прекарване. Но през есента сякаш има друго очарование. Това е сезонът, в който планината сваля своята зелена премяна и се облича в топли, жълто-червени цветове. 

Тъй като много обичаме есента, подготвихме специално за вас промоционални есенни пакети. Може да резервирате 2 или 3 нощувки в The Balkan Jewel на промоционални цени до края на септември и да се насладите на този магичен сезон в планината. 

 

семейство по време на семейна почивка в Банско през есента

1. Походи, преходи и разходки

Докато през зимата най-доброто, което може да правите в Банско, е да карате ски, то през есента времето е чудесно за разходки сред природата. Това време от годината е чудесно да прекарате моменти навън със семейството си – сред прохладния въздух и вдъхновяващите гледки. В тази статия сме обобщили някои от най-популярните места, които може да посетите по време на своята семейна почивка в Банско. Разбира се, с тях списъкът не се изчерпва. Банско и околността крият множество китни местенца, които си заслужава да видите отблизо.

Едно от тях са Бъндеришките езера. Те са общо 16 на брой, но само пет от тях имат имена. Жабешкото езеро е най-високото, а Окото – най-ниското. Останалите, известни със своите имена, са Муратовото, Рибното Бъндеришко и Дългото езеро. Посещението на езерата е отлична идея за приятно прекарване по време на вашата семейна почивка в Банско.

Препоръчваме да си отделите поне 4-5 часа за разходката. Може да ви се струват много, но ви уверяваме – за да видите отблизо всяко езеро и за да направите хубави снимки, ще ви е нужно време. Гледките, които ще се разкрият пред очите ви по пътя, както и самите езера, ще ви докажат колко прекрасна е българската природа. Със сигурност ще ви се прииска да уловите тяхната красота и да направите снимки за спомен. 

красивите Бъндеришки езера в Пирин планина

Ако си падате по по-екстремни преживявания, може да изкачите връх Вихрен. Това е вторият по височина планински връх в България – 2914 м, и най-високият връх на Пирин планина. Покоряването на даден връх не се крие в изкачването до най-високата точка в планината. То е в надмогването на себе си. Неслучайно един от най-популярните цитати гласи: “Покоряваме не планините, а самите себе си.” Само този, който успее да преодолее себе си и страховете си, ще бъде възнаграден. С величествена, красива, спираща дъха гледка. Гледка, която ще го накара да замълчи за миг, да притихне и да се преклони пред невероятната красота на природата. 

Имайте предвид, че есента в планината е прохладна – облечете се добре, сложете подходящи обувки и вземете храна и топли напитки. Намерете място в багажа и за телефон. Обхватът на места ще се губи, но телефонът е задължителен, ако искате да запечатате чудните картини, които ще се разкрият пред очите ви. Съветваме ви и без значение дали организирате разходка или по-продължителен преход, да проверявате предварително прогнозата за времето. Ако се очаква да бъде мъгливо и дъждовно, по-добре отложете с ден или два. В Банско и Разлог има места, които може да посетите в рамките на деня, без да се притеснявате дали ще завали. 

великолепна гледка, която се разкрива при изкачването на връх Вихрен в Пирин

2. Пирин Ултра 2022 (23-25 септември)

Сигурно се питате какво е това. Веднага ще ви кажем. Това е планински ултрамаратон – състезание за силата духа, което дава възможност участници от различни националности да премерят сили и издръжливост. 

Участниците се състезават по три трасета – 38 км, 66 км и 160 км., а мястото на провеждане е Национален парк “Пирин”. Любопитна подробност е, че Паркът е под егидата на ЮНЕСКО, а събитието се провежда от 2016 г. насам. Мястото е избрано неслучайно. Освен че е невероятно красив, със своите остри хребети и големи скали, теренът е подходящ за планинско бягане. Участниците ще могат да се насладят не само на удоволствието от спорта, но и на невероятните гледки, които ще се разкрият пред очите им.

планински ултрамаратон Пирин Ултра 2022

3. Празник на гр. Банско (1-5 октомври)

На 5 октомври Банско чества 110 години от Освобождението си от османско владичество. Празненствата по повод празника на града се очакват да започнат още в началото на месеца. От 1 до 5 октомври в градът ще тупти в ритъма на любими хитове. Гостите на курорта ще могат да се насладят на много музика, танци и изненади в продължение на 5 дни. 

Празникът ще бъде отпразнуван със съвместни прояви на Община Банско, градското читалище “Никола Вапцаров” и Музейния комплекс. Ако сте по това време в Банско, не пропускайте да съпреживеете емоциите от този специален за града ден. Програма се очертава богата и вълнуваща. Множество концерти, изложби, срещи и въобще събития от всякакъв тип ще бъдат част от нея. 

празненства по случай празника на Банско от 1 до 5 октомври

Вярваме, че вече нямате колебания защо е добра идея да организирате своята семейна почивка в Банско тази есен. С радост ще ви посрещнем при нас в хотел Балканско бижу и ще ви предложим всичко необходимо за един спокоен и приятен престой в планината. 

Сподели ни:

Безплатно ранно настаняване

По-висока категория стая

Изненада за малките ни гости

Безплатен коктейл

За резервация през сайта получавате

Бонус при резервация